Maça Kızı Oyunu.

Maça kızı oyununun Amacı:

Maça kızı dört kişi ile ve Bir deste (52)kağıt ile oynanır. Oyunda amaç en düşük ceza puanı almaktır. 100 puanı alan oyunu kaybeder. Ceza puanları hesaplanırken aldığın her kupa kağıdı 1 ceza puanı ve aldığın Maça kızı 13 ceza puanıdır. Toplamda her oyun sırasında 26 ceza puanı vardır. Fakat tüm kupa kağıtlarını ve Maça Kızını aldığında sana ceza puanı yazılmaz, (bu duruma KAFA ATMA denir.) karşı 3 oyuncunun her birine 26 ceza puanı yazılır. (Bir oyuncu hiçbir ceza puanı almamış ise, buna PEŞKİR ÇEKME denir.)

Oyunun oynanışı:

Kartlar Masa üzerine tersleri gelecek şekilde serpiştirilir, herkes karıştırır. Kart dağıtıcı kartları toplar ve elinde karar, (kart karmak: aynı yöne bakan kağıtların bir yerlerden çekilip sıra içerisinde herhangi bir yere sokuşturulmasıdır.)istenirse yan taraftaki oyuncudan kartları kesmesi istenir. (kart kesme; kartları dağıtan kişinin elindeki destenin her hangi bir yerinden, kartı kesecek kişinin bir kart tomarı alıp, bakmadan kart dağıtan kişinin elindeki kart tomarının altına, kesilen tomarı koyma işlemidir.
        Kart dağıtıcı elindeki iskambil destesinden birer birer saat yönünde diğer oyunculara ve kendisine, destede kağıt kalmayıncaya kadar dağıtır. Herkes eline kağıtları alır ve türlerine göre (maça, karo, kupa, sinek) küçükten büyüğe dizer. sonra elindeki kağıttan 3 adet seçerek bu kağıtları masaya, ön yüzü görünmeyecek şekilde ters koyar, bu üç adet kağıdı. 
İlk turda herkes soldaki oyuncuya,
ikinci turda; herkes sağdaki oyuncuya,
Üçüncü turda; herkes karşıdaki oyuncuya,
Dördüncü turda: herkes kendi elinde tutar.
Üç adet kağıdı diğerlerine verme işlemine KART GEÇİRME denir. Sonraki turlar için de bu sıra devam eder. (TUR: Tüm kağıtların herkese dağıtım işlemidir. Birinci Tur. ilk dağıtım işlemi, ikinci tur; ikinci dağıtım işlemi. gibi.) Her turda bu gelen kağıtlar  diğer kağıtların arasına konularak tekrar türüne göre küçükten büyüğe sıralanır. 
        Oyuna başlama; Elinde Sinek 2 li olan kişi, sinek ikilisini yere atmasıyla oyun başlar, kağıdı yere atan kişinin solundan itibaren saat yönünde herkes sinek türünden kağıdı yere atmak zorundadır, eğer sinek yoksa, diğer kağıtlardan istediği birini, (maça kızı varsa maça kızını da atabilir.) Bu ilk oyunda sinek türünden, en büyük sayıyı atan kişi ceza puanlılar (kupa veya Maça kızı gibi) varsa onları da alır. İkinci tur da, En büyük sayıyı atan kişi yere bir kart atmak zorundadır. Eğer yere Kupa daha önce atılmamışsa, elinde sadece kupa türünden kağıt kalmadıkça yere kupa atamaz, diğer kağıtlardan birini atmak zorundadır, (Maça kızı da atabilir.). yere atılan bu kağıt türünden olmak üzere, soldan itibaren saat yönünde diğer kişiler kağıtlarını atar, o türden kağıtları yoksa başka bir kağıt türü atarak oyunu sürdürür. İlk yere atılan  türden en yüksek değerli kağıdı atan kişi yerdeki kağıtları alırve sonraki turda ilk yere bir kağıt atarak oyunu südürür. Oyun eldeki kağıtlar bitene kadar devam eder. Sonra kişilerin ceza puanları sayılır ve bir kağıda yazılır. Turlardan sonraki herkes için yazılan ceza puanları alt alta her tur için yazılır. toplamı 100 olan kişi oyunu kaybeder.
         Maça kızı oyununa ingilizce'de HEARTS denilmektedir. Bilgisayarınıza bu oyunu indirerek oynayabilirsiniz, microsoft'un bedava oyunu indirme için web sitesi: (install/play) tuşunu tıklayarak PC nize indirin. İyi eğlenceler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)