Altmış Altı-66- Oyunu

İki kişi ve 24 iskambil kağıdı ile oynanan, en çok sevilen oyunlardan biridir. Bir deste (52) kağıt içerisinden 2,3,4,5,6,7,8 sayıları çıkarılır. Geriye kalan Kartların, En büyükten küçüğe doğru sıralanışı A, 10, K, Q, J, 9. lu dur. Kartların puan değerleri ise; A=11, 10=10, K=4, Q=3, J=2, 9=0 puandır. Toplamda 120 puanlık iskambil kağıdı vardır.



       Oyunda kişilerin elinde aynı türden(♠♣Q ve K varsa; Oyun sırası kendine geldiğinde. "Bir evlilik" derse, 20 puan (Koz olmayan tür). "Bir Koz evlilik" derse, 40 puan (Koz olan tür)  alır. 
             Amaç 66 puana ulaşmak ve oyunu kazanmaktır. Her oyun kazanışta Duruma göre 1 veya 2 En çok 3 puan alınır.4 oyun oynanır. 4 oyun sonunda puanlar toplanır. en çok puanı olan oyuncu oyunu kazanmış olur. (Bazı kişiler 7 puan toplayan kazamış olur diyor.)

              Kağıt dağıtan kişi 24 kağıdı karar, arkadaşına kestirir, sonra kerkesin elinde 6 kağıt olacak şekilde, kağıtları 3 er, 3 er dağıtır. Kalan 12 kağıdı masa üstüne kapalı olarak koyar, en üstündeki kağıdı açar, açılan kağıdı,  o, masa üstüne kapalı olarak konan kağıtların en altına açık olarak koyar. Bu kağıt KOZ dur. (Oyun sırasında yere atılan KOZ, kendindan büyük koz kağıdı olmadıkça yerdeki herhangi bir kağıdı alma üstünlüğüne sahiptir.)
           NOT: Yerdeki iskambil kağıtlarının en altına açık olarak konan kozun, puan değeri büyük ise, elinde aynı kozdan 9 lu olan kişi, oyun sırası kendine geldiğinde ve oyun sırasında önceden bir el almış ise,  koz 9 lu yu yere koyup, büyük kozu kendi eline alabilir.
            Oyun iki Etap tan oluşur, İlk etap, masa üstüne kapalı olarak konan kağıtlardan hala bazılarının yerde olması hali. İkinci Etap, masa üstüne kapalı olarak konan kağıtlardan, yerde hiç kalmaması hali.

Oyunun Oynanışı

            Oyunu başlatacak kişi, kağıt dağıtanın karşısındaki kişidir. Yere bir iskambil kağıdı atarak oyunu başlatır.
            İlk Etap: Yerdeki kağıdın türünden bir kağıt atma mecburiyeti yoktur. Eğer yerdeki kağıt türünden bir kağıt atılır ise, o türdeki puan değeri yüksek kağıdın oyuncusu eli alır. Eğer yeredeki kağıt türünden bir kağıt atılmayıp, atılan kağıt koz değilse, yerdeki kağıt sahibi eli alır, koz atılırsa kozu atan kişi yerdeki kağıdı alır. 
              Yerdeki kağıdı alan kişi, masa üstüne kapalı olarak konan kağıdın üstünden bir kağıt çeker. Daha sonra ikinci oyuncu da çeker. Böylece elde her zaman 6 adet kağıt olmuş olur. 
               Yerdeki kağıdı alan kişi elindeki 6 kağıttan birini atar. Oyun masa üstüne kapalı olarak konan kağıtlardan yerde hiç kalmayıncaya kadar böyle sürer gider.
                Fakat Oyun bir kişinin "Kapalı El" demesiyle, yerden kağıt çekmeden eldeki kağıtlar bitene kadar oyunu sürdürebilir, böylece ikinci etaba geçilmeden oyun bitebilir.  Bu duruma kağıt kapatma denir. 
            İkinci Etap: İkinci etap başlangıcında, masa üstüne kapalı olarak konan kağıtlardan yerde hiç kalmamıştır ve elde 6 şar kağıt mevcuttur. Oyun sırası olan kişi yere bir kağıt atar. İkinci oyuncu yere atılan kağıt türünden (♠♣) puan değeri daha büyük olan kağıdı yere atmak zorundadır, o türden puan değeri daha büyük olan kağıdı yoksa, o türden puan değeri daha küçük olanı atmalı, o da yoksa koz atıp almalı, kozu da yoksa başka bir kağıt yere atar. Eli alma; aynı türden puan değeri büyük olan, yada koz atan eli alır.  yerdeki kağıt türünden farklı koz olmayan kağıt yere atılırsa, yerdeki kağıt sahibi eli alır.

Oyun Bitişi

  •          Eğer bir oyuncu, Elindeki kağıtların puan toplamının 66 ve üstü olduğuna inanıyorsa 66 der. Bu durumda kağıtlar sayıldığında 66 ve üstü var ise oyunu kazanır. 66 yok ise oyunu kaybeder. Bu durumda o oyun için kaç puan alınacağı belirlenmeye çalışılır. Bunu belirlemek için Oyun durumu ve rakibin kağıtlarına bakılır.
                    Eğer "Kapalı el" Denmemişse: 66 ve üzeri varsa
                    Eğer rakibin puan toplamı 33 ve üzeri ise 1 puan kazanır.
                    Eğer rakibin puan toplamı 33 den az ise    2 puan kazanır
                    Eğer rakip hiç el almamışsa                       3 puan kazanır.
                    Eğer "Kapalı el" Denmemişse: 66 ve üzeri yoksa
                                                                             Rakip 2 puan kazanır.

                     Eğer "Kapalı el" Denmişse: 66 ve üzeri varsa
                     Eğer rakibin puan toplamı 33 ve üzeri ise 1 puan kazanır.
                     Eğer rakibin puan toplamı 33 den az ise    2 puan kazanır
                     Eğer rakip hiç el almamışsa                       3 puan kazanır.
                      Eğer "Kapalı el" Denmişse: 66 ve üzeri yoksa
                     Deste kapatılmadan önce rakip Bir El almış ise: Rakip 2 puan kazanır.
                     Deste kapatılmadan önce rakip Hiç El almamış ise: Rakip 3 puan kazanır.
       
  •          Eğer hiç kimse 66 dememiş ise, oyun sonuna kadar oynanır, oyun sonunda 66 puan toplayan kişiler arasından daha büyük puanı olan 1 puan kazanır. her iki kişi de aynı sayıda ise 1er puan alırlar. fakat 66 sayısı tutturulamamıi ise kimse puan alamaz. 
                 NOT: Puan sayımında evlilikler, kağıtların puan değerleri toplanır, kazanmak için bu toplam 66 yı geçmelidir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)