Davul (Bateri)setinin Parçaları ve notasyonu

 

 Trampet (Snare Drum): Genellikle ordu bandolarında da kullanılan trampet, baterinin en önemli parçalarından birisini oluşturur. Geniş kenarlı bir kasnağın iki yüzeyine deri gerilir. 

Tomlar: Bir bateride genellikle üç adet bulunmakla beraber; tom 1, tom 2 ve tom 3 olarak adlandırılabileceği gibi, küçükten büyüğe standart tom-tom ve foor tom olarak da adlandırılır. 

Bass Davulu (Cross): Cross parçada veya ritimde düzenleyici olarak kullanılır. Genellikle rezonansı çok uzun olduğundan bunu kısaltmak için davulun içine yastık, sünger tarzı şeyler konulabilir. Buna vurmak için baget dışında ayakla kullanılan “kick pedalı” kullanılır. 

      Aslında trash, effekt, splash ve china gibi birçok zil türü daha olmasına rağmen bateride genellikle ride, hi-hat ve crash kullanılır. 

Ride: Ride; genellikle haff şarkılarda smooth caz, caz gibi parçalarda ritim tutmak için kullanılır. Bateride kullanılan geniş zillerden biri olduğu için daha fazla ses çeşitliliğine sahiptir.

 Hi-Hat: Hi-hat; bottom (alt) ve top (üst) olmak üzere iki parçadan oluşur. Bunun için özel olarak üretilen hi-hat sehpası, bir pedal yardımıyla açılıp kapanır. 

Crash: Bateride ritmin sonunda veya bir geçişte, ritmi tekrar bağlamak için kullanılan zildir. Bunların yanı sıra müzik türlerine göre bateriye vurmak için farklı bagetler kullanılır. 

Baget: Baterideki davul ve zil gruplarını çalmaya yarayan alettir. Değişik kalınlıklarda ve uzunluklarda bagetler mevcuttur. Bagetler sadece tahta olmayıp karbon, metal bagetler de mevcuttur. Çok ince bagetler genellikle caz müzikte kullanılır. Kalın bagetler ise daha çok rock veya metal müzikte kullanılır. Akustik davul çalarken metal baget kullanılması birçok profesyonel müzisyen tarafından ekipmana verilebilecek zararlar nedeniyle önerilmez. Ancak davulcu "pad"de çalışacaksa normal bagetin yanında metal baget tavsiye edilir. Zira bu ağır bagetle çalışan davulcunun elleri ve bilekleri güçlenecek, daha sonra normal bagete geçtiğinde daha hızlı çalabilecektir. 

Ayaklık: Zillerin ve diğer davulların ayakta durması için kullanılır, düz ve T olmak üzere iki şekildedir. Pedal: Kick davulu'nda kullanılan cross pedalının da çeşitleri vardır. Twin ve single. Single tekli, twin ise çiftlidir. Hi-hat sehpasının yanında bir adet daha bulunan kick pedalı daha hızlı kick kullanmaya yardımcı olur.


            Bütün müzik aletlerinde olduğu gibi bateride de kullanılan bir nota sistemi vardır. Nasıl ki müzik eserinde notalar sesleri ifade ediyorsa davul notasyonu da bize baterinin hangi parçasına vurmamız gerektiğini ifade eder. Dizek üzerinde gösterilen nota ve şekiller baterideki davul ve zilleri ifade eder.  birinci aralıkta bulunan nota ile bass drum (bas davul), üçüncü aralıkta snare drum (trampet) gibi davullar ve zillerin yerleri belirlenir.

Navul notasyonu (davul parçalarının dizekteki yerleri ve sembolleri)

NOT: Bateri notasyonunda; dizekte bir ölçü içerisinde trampet, bas davul ve zil gibi diğer parçaların notası bir arada yazılarak gösterilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)