King Oyunu beceri ve zeka gerektiren, biraz da şansa bağlı oyundur. Bir deste standart kağıt ve 4 kişi ile oynanır. Bütün kağıtlar dağıtıcının sağından başlayarak ters saat istikametinde her kişinin elinde 13 kağıt olacak şekilde dağıtılır. 7 farklı çeşit oyun türünün, bir kaç defa oynanması ile King adı verilen oyun oluşmuştur. Bu çeşitlerden 6 tanesi cezalı türden, alındığında size ceza veren (Puanı eksi olan). Bir tanesi de Alındığıda size Ödül veren (Puanı Artı olan) KOZ lu tür dür.
Oyunda 12 adet cezalı tür ve 8 adet Kozlu tür oynanarak oyun bitirilir. Oyunun amacı Oyun sonunda Toplam puanın sıfır ve üzerinde olmasıdır. Her kişi, 3 adet CEZALI TÜR (Simgesi Δ) ve 2 adet KOZ lu tür (Simgesi O) den oynar. Her bir oyun 13 döngüdür. Bir döngü; 4 kişinin de bir kağıdını oynamasıdır. 13 kağıdın tamamı elde kalmadığında bir oyun tamamlanmış olur.
King in ilk 4 oyunu Cezalı Türden dir (Fakat bu kuralın katı bir kural olmadığını, kişilerin tercihlerine bağlı olduğu söyleniyor.). Her bir cezalı tür oyun, en fazla iki defa oynanabilir, böylece bütün cezalı türlerin oynanmasına olanak tanınmış olur. yani iki kişi aynı cezalı türü veya bir kişi aynı cezalı türden iki defa oynayabilir, fakat bu oyunun Üçüncü defa oynanmasına izin verilmez.
İlk oyuna başlarken kağıtlar dağıtıldıktan sonra elinde karo ♦2 li bulunan Bir cezalı tür oyun seçerek oyunu başlatır. (Bazı kişiler ♦7 ile başlamak gerektiğini söylüyor. Nedenini karo 2 linin kritik bir kağıt olduğunu, özellikle son iki el oynanırken kişiler ellerinde en küçük kağıdı tutmak isteyeceğini söylüyor, bence haklılar.) böylece herkes, her bir döngü de bu cezalı kağıdı almamaya çalışır. 13 döngü sonunda bu oyun bitmiş olur, kişiler cezalarını sayar, kişi hanesine yazılır. İlk oyunu başlatan kişinin, bu oyunu başlattığını ve cezalı tür oynama hakkının bir tanesini oynadığını belirten başlangıçta boş olan üçgenin Δ içi doldurulur. ▲ Bu kişi A kişisi olsun, Aşağıdaki tablo da kendi hanesine ▲ işareti konur, diğerleri oyuncuların işareti Δ dir. Diyelim ki ilk söyleyen kişi Rıfkı dedi, Yani rıfkı almaz oyunu oynanacak, ve oyun sonunda B kişisi kaybetti, tablo aşağıdaki gibi olur. A kişisi başlattığı için hanesine ▲ işareti ve B kişi rıfkı yı aldığı için, rıfkı nın ceza puanı 320 yazılır. ama oyunu B kişisi başlatmadığı için işaret boş üçgen Δ olarak kalır. Böylece kişiler Ceza Türlü oyunu söylediğinde, hanelerine söylenen miktarı belirtmek için, söylediği miktar kadar ▲ işareti konur. Bu miktar aynı kişi için ▲▲▲ 3 taneden fazla olamaz. Aynı şekilde KOZ lu oyun söylediğinde bunu belirtmek için ● işareti hanesine konur. KOZ işareti bir kişi için ●● 2 den fazla olamaz. Hiç koz söylemeyen kişilerin işareti OO, bir koz söyleyenin işareti ●O dir.
Ceza oyununda amaç o cezalı kağıdı almamaktır. Oyun içerisinde ceza kağıtları ortaya çıkmış ve ceza kağıdı hiç kimse de elde kalmamışsa o cezalı oyun bitirilir, yeni bir oyuna başlanır. Bu yeni oyunda cezayı söyleyecek olan kişi, ilk cezayı söyleyenin sağındaki kişidir. Cezalı oyun oynanırken atılan kağıt türünün değerinden daha büyük değerli kağıt atılmak zorunda değildir. Şimdi cezalı oyunları sırası ile nasıl oynandığını anlatalım.
- RIFKI Almaz ♥K : Rıfkı, Kupa papazının adıdır. Amaç Rıfkı ♥K yı almamaktır. Oyuna Kupa kağıdı ile başlanmaz ve diğer döngülerde de kupa çıkmadan kupa atılmaz. Yere ilk atılan türden elde bir kağıt yok ise ♥K kupa papazı varsa atılır, kupa papazı yok ise ♥ kupa bir kağıt atılır. Eğer bir oyuncunun elinde oyun başlamadan önce sadece ♥K kupa papazı veya sadece ♥A var ise, oyun oynanmadan tekrar dağıtılmasını isteyebilir. tekrar dağıtımda aynı kişi bir ceza türü söyler, bu gene ♥K kupa papazı olabilir. Cezası 320 puandır.
- EL Almaz: Döngüdeki her bir kişinin attığı 4 kağıt adedi, 1 EL dir. Hiç kimse her bir döngüdeki 4 adet kağıdı yani EL'i almamalıdır. Eli başlatan kişi bir türden kağıt yere attığında, herkes elinde varsa o türden bir kağıdı yere atmak zorundadır, yere atılan kağıdı yükseltmek zorunluluğu yoktur, aksine küçük kağıt atılmalıdır. ilk atılan türden kağıt yoksa başka bir tür büyük değerli kağıdı yere atarak, o kağıttan kurtulunur, çünkü farklı tür kağıt eli alamaz. Oyunda ilk yere atılan türden ki en büyük değerli kağıt eli alır. Bu oyunda 13 EL vardır. El almaz oyununu başlatan kişinin hanesine ▲ işareti konur. Her bir EL in cezası 50 puandır. Toplamda En fazla 13x50=650 ceza puanı alınır. Herkesin ceza puanı kendi hanesine yazılır. Örneğin oyunu ikinci olarak B kişi'si oynamışsa hanesine ▲ işareti konur, ve alınan EL ler, A kişisi: 3 el. B kişisi: 2 el. C kişisi: 5 el. ve D kişisi de 3 el. almış ise ceza Puanları: A kişisi=3x50=150. B kişisi =2x50=100. C kişisi =5x50=250. D kişisi=3x50=150 olur , Cezalar, EL almaz oyununun ilk satırına ve herkesin kendi sütununa yazılır.
- KUPA Almaz ♥: Amaç Kupaları ♥ almamaktır. Hiç kimse her bir döngüdeki 4 adet kağıdıniçindeki ♥ kupa kağıtlarını almamalıdır. Döngüyü başlatan kişi bir türden kağıt yere attığında, herkes elinde varsa o türden bir kağıdı yere atmak zorundadır, yere atılan kağıdı yükseltmek zorunluluğu yoktur. ilk atılan türden kağıt yoksa büyük değerli ♥ kupa kağıdı yere atarak, o kağıttan kurtulunur. Oyunda ilk yere atılan türden ki en büyük değerli kağıt, içerisindeki kupalarla birlikte eli alır. Oyuna Kupa kağıdı ile başlanmaz ve diğer döngülerde de kupa çıkmadan kupa atılmaz. Eğer oyunun herhangi bir döngüsünde, oynayan kişi kupa yere atılmadığı halde, elinde kupadan başka kağıt yok ise, kupanın en büyüğünü yere atmak zorundadır. Eğer ilk oynayacak oyuncu, kupa almaz oyununu oynamak zorunda kalırsa ve bütün kağıtları kupa ise, oyunu durdurup tekrar kağıtların karılmasını isteyebilir. Bu oyunda 13 ♥ kupa kağıdı vardır. ♥ kupa almaz oyununu başlatan kişinin hanesine ▲ işareti konur. Her bir ♥ kupa nın cezası 30 puandır. Toplamda En fazla 13x30=390 ceza puanı alınır. Herkesin ceza puanı kendi hanesine yazılır.
- ERKEK Almaz: Amaç Hangi türden (♥♣♠♦) olduğuna bakılmaksızın J Vale ve K papaz kağıtlarını almamak, Yada en aza indirmektir. Döngüyü başlatan kişi bir türden kağıt yere attığında, herkes elinde varsa o türden bir kağıdı yere atmak zorundadır, Oyunda ilk yere atılan türden ki en büyük değerli kağıt, içerisindeki Erkeklerle birlikte döngüdeki 4 adet kağıdı alır. Yere atılan kağıdı yükseltmek zorunluluğu yoktur. Oynayacak kişi eğer elinde ilk atılan türden kağıt yok ise ERKEK atmak zorundadır. Eğer döngüdeki bir oyuncu ilk atılan türden A As atmış ise, sonraki oyuncu gene aynı türden ERKEK atmak zorundadır. Bu oyunda 8 erkek (J ve K) kağıdı vardır. ERKEK almaz oyununu başlatan kişinin hanesine ▲ işareti konur. Her bir ERKEK in cezası 60 puandır. Toplamda En fazla 8x60=480 ceza puanı alınır. Herkesin ceza puanı kendi hanesine yazılır.
Örneğin oyunu dördüncü olarak D kişi'si oynamışsa hanesine ▲ işareti konur, ve alınan ERKEK lar, A kişisi: 2 ERKEK. B kişisi: 1 ERKEK. C kişisi:4 ERKEK. ve D kişisi de 1 ERKEK. almış ise ceza Puanları: A kişisi=2x60=120. B kişisi =1x60=60. C kişisi =4x60=240. D kişisi=1x60=60 olur , Cezalar, ERKEK almaz oyununun ilk satırına ve herkesin kendi sütununa yazılır.
NOT: King de ilk 4 oyun oynandıktan sonra KOZ lu oyuna geçilebilir, 8 oyun KOZ oynanır. Yani her oyuncu 2 defa kozlu oyun oynama hakkına sahiptir. Ama ilk 4 oyundan sonra KOZlu oyun oynama zorunluluğu yoktur. Tekrar 4 oyun Cezalı Oyun Oynanabilir. Biz 4 oyun daha cezalı oyun oynayalım. Cezalı oyunlarımızın anlatımı ve tabloda işaretleniş biçimi tamamlansın.
- KIZ Almaz: Amaç Hangi türden (♥♣♠♦) olduğuna bakılmaksızın Q KIZ kağıtlarını almamak, Yada en aza indirmektir. Döngüyü başlatan kişi bir türden kağıt yere attığında, herkes elinde varsa o türden bir kağıdı yere atmak zorundadır, Oyunda ilk yere atılan türden ki en büyük değerli kağıt, içerisindeki varsa KIZ ile birlikte döngüdeki 4 adet kağıdı alır. Yere atılan kağıdı yükseltmek zorunluluğu yoktur. Oynayacak kişi eğer elinde ilk atılan türden kağıt yok ise KIZ atmak zorundadır. Eğer döngüdeki bir oyuncu ilk atılan türden A As atmış ise, sonraki oyuncu gene aynı türden KIZ atmak zorundadır. Eğer Herbi oyuncu Birer Q Kız almışsa oyun tekrarlanır. Bu oyunda 4 Q KIZ kağıdı vardır. KIZ almaz oyununu başlatan kişinin hanesine ▲ işareti konur. Her bir Q KIZ in cezası 100 puandır. Toplamda En fazla 4x100=400 ceza puanı alınır. Herkesin ceza puanı kendi hanesine yazılır.
Örneğin oyunu Beşinci olarak A kişi'si oynamışsa hanesine ▲ işareti konur, Daha önce de cezalı tür oyun oynadığı için hanesinde ▲▲ işareti vardır, ve alınan Q KIZ lar, A kişisi: 0 Q KIZ. B kişisi: 1 Q KIZ. C kişisi:2 Q KIZ. ve D kişisi de 1 Q KIZ. almış ise ceza Puanları: A kişisi=0x100=0. B kişisi =1x100=100. C kişisi =2x100=200. D kişisi=1x100=100 olur , Cezalar, Q KIZ almaz oyununun ilk satırına ve herkesin kendi sütununa yazılır.
- SON İKİ EL Almaz: Amaç son iki döngüdeki kağıtları almamaktır. her bir döngü de 4 kağıda 1 EL deniyor. Diğer döngülerdeki kağıt almaları önemsizdir. Ceza yazılmaz. Döngüyü başlatan kişi bir türden kağıt yere attığında, herkes elinde varsa o türden bir kağıdı yere atmak zorundadır, Oyunda ilk yere atılan türden ki en büyük değerli kağıt, döngüdeki 4 adet kağıdı alır. Yere atılan kağıdı yükseltmek zorunluluğu yoktur. Oynayacak kişi eğer elinde ilk atılan türden kağıt yok ise başka bir tür kağıt atmak zorundadır, bu kağıt mümkün olduğu kadar Büyük değerli kağıt olmalıdır, çünkü amaç son iki elde küçük kağıtların kalmasıdır. Bu oyunda İKİ EL vardır. SON İKİ EL almaz oyununu başlatan kişinin hanesine ▲ işareti konur. Her bir SON İKİ EL in cezası 180 puandır. Toplamda En fazla 2x180=360 ceza puanı alınır. Herkesin ceza puanı kendi hanesine yazılır.
Örneğin oyunu Altıncı olarak B kişi'si oynamışsa hanesine ▲ işareti konur, Daha önce de cezalı tür oyun oynadığı için hanesinde ▲▲ işareti vardır, ve alınan SON İKİ EL ler, A kişisi: 1 EL. B kişisi: 0 EL. C kişisi:1 EL. ve D kişisi de 0 EL. almış ise ceza Puanları: A kişisi=1x180=180. B kişisi =0x180=0. C kişisi =1x180=180. D kişisi=0x180=0 olur , Cezalar, AONİKİ EL almaz oyununun ilk satırına ve herkesin kendi sütununa yazılır.
NOT: Cezalı oyunları oynarken bir kişi veya bir başka kişi üçüncü defa aynı cezalı oyunu oynayamıyacağını söylemiştik o nedenle 7 ci kişi ikinci defa tekrar rıfkı oynasın o zaman rıfkı tablosu nasıl olur görelim.
Örneğin oyunu Yedinci olarak C kişi'si oynamışsa hanesine ▲ işareti konur, Daha önce de cezalı tür oyun oynadığı için hanesinde ▲▲ işareti vardır, ve alınan ♥K kupa papazı nı , Tekrar B kişisi alsın o zaman tablomuzda Rıfkı hanesinin ikinci satırına : A kişisi=0x320=0. B kişisi =1x320=320. C kişisi =0x320=0. D kişisi=0x320=0 olur , Cezalar, RIFKI almaz oyununun ikinci satırına ve herkesin kendi sütununa yazılır.
NOT: Artık Rıfkı Oyununu Sekizinci oyun olarak, daha önce iki kere oynandığı için oynayamayacak bir başka oyun seçmek zorunda kalacaktır. O cezalı oyunun da ikinci satırına kişilerin cezaları yazılacaktır.
Artık KOZ lu oyunu anlatma vakti geldi.
KOZLU oyun:
King oyununda herkesin ikişer kere koz oyununu oynama hakkı vardır. Böylece 8 Oyun KOZ lu olarak oynanır. İlk 4 oyun hariç bu 8 oyunun nasıl oynanacağını kişiler belirleyecek tir.
Kartlar dağıtıldıktan sonra ters saat istikameti yönünde sırası gelen oyuncu KOZ unu söyler o kişinin Boş O işaretli hanesinin içi doldurulur, ● şeklini alır. Bu işaret o kişinin koz unu söylemiş olduğunu gösterir. ikinci kere kozunu söylemiş ise iki adet ●● işareti olur.
- KOZ lu oyunda amaç Maksimum sayıda el (her bir 13 döngüdeki her 4 kağıdı) almaktır.
- Yere ilk atılan türden kağıtların değerinden, daha yüksek değerli kağıt atma mecburiyeti yoktur.
- KOZ u söyleyen kişinin elinde, söylediği KOZ un A,K,Q kağıtları sıralı değilse, yere koz atarak oyunu başlatamaz diğer büyük değerli kağıtları atarak döngüdeki 4 kağıdı da almaya çalışır. Eğer sıralı olarak A,K,Q KOZ kağıtları varsa, kişilerin ellerindeki KOZ u bitirmek için A dan başlayarak KOZ atabilir.
- İlk Oyuncu KOZ atmış ise diğer oyuncular bu Koz un daha büyük değerli sayısını atmak zorundadır.
- Oyuncular yere koz çıkmamışsa koz atamaz.
- Döngüyü başlatan kişi Koz olmayan bir tür kağıt atmışsa, diğer kişilerin elinde bu kağıt yoksa KOZ atarak o döngüdeki 4 kağıdı (o eli) alabilir.
- Eğer bir oyuncu aralıklı olarak 11 eli , veya aralıksız üst üste 10 eli alır ise KİNG yapmış olur ve oyunu bitirir. (Bazı kimseler, oyun başlamadan önce o kişinin KİNG demesini istiyor. Çünkü aralıklı olarak 11 eli , veya ard arda 10 el alamaz ise KİNG diyen kişi batmalı, diğerleri çıkmalı imiş.) Bu durumda King yapan oyunu kazanmış diğerleri Kaybetmiş olur. Buna iskambil dilinde, King yapan ÇIKAR diğerleri BATAR deniliyor. Tablo aşağıdaki gibi olabilir, herkes iki kez koz söyleyecektir.
NOT: Ceza Türlü oyunların Toplam cezası 5200 ve Kozlu oyunların toplam puanı 5200 dür. Oyun sonunda kişilerin toplam cezaları toplam kozlarından çıkarılır, sıfır üstü çıkar altı batar.
Bilgisayarınıza KİNG oyunu nu bedava indir.
.
Bilgisayarınıza KİNG oyunu nu bedava indir.
.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)