Batak Oyunu

       
Kağıtların elde dizilimine örnek.
Batak Oyunu, KOZlu olarak tekli veya eşli oynanan en zevkli oyunlardan biridir. Oyunun amacı en yüksek puanı toplamaktır.
            KOZ: Kurala göre belirlenen, herhangi bir türdeki (Maça,Karo,Kupa,Sinek) kağıt dizisidir. Örneğin: KOZ Maça veya KOZ Karo gibi söylenir. Koz dizinin diğer kağıtlardan üstün yanı, oyun kuralına göre, genelde oyun sırasında kendinden önceki diğer oyuncuncuların yere atmış olduğu kağıt türünden kendi elinde yok ise, koz kağıdını atarak yerdeki kağıtları alabilme kabiliyetidir. Ama kozların da üstünlük dereceleri vardır, senin atmış olduğun koz sayısının üzerine, diğer oyuncu daha büyük değerli Koz atarsa, büyük olan koz sayısı yerdeki kağıtları alır.   iskambilde Kağıtların büyüklüklerine göre sıralanışı İskambil kağıtlarını tanıyalım bölümünde anlatıldı.



             Oyunu anlatırken ihale terimi kullanılmaktadır. İHALE: Vaad ettiğin (söylediğin ihale rakamı) kadar eli  almak için, oyunu başlatma sırasının sana verilmesidir.
              EL ALMAK:  Bir döngüdeki atılan kağıtları almaktır. Örnek olarak: 4 oyuncu var dördü de kağıtları atmıştır, bu bir 4 kişilik döngüdür. bu döngüdeki dört kağıdı almayı hak etmiş kişi o eli almış olur. iki kişi oynasaydı iki kişilik bir döngü olurdu. Her bir döngüde Bir el alınır. 
              Diğer kullanılan terim ise EL dir. EL: Oyunu oynayacak kişinin sırasıdır, Örneğin: El Ahmette demek, Ahmetin sırası, Ahmet oynayacak anlamındadır. El bende demek; Ben oynayacağım, benim sıram demektir. 
               Başka söylenen bir terim ise EŞ dir. : Kazanılan, kaybedilen puanların ortak olduğu, oyunu birlikte oynadığınız, oyunu kazanmak için birlikte hareket ettiğiniz kişidir. Oyun sırasında Eşiniz genelde karşınızda oturan kişidir.
                Diğer söylenen Terim TEKLİ dir. TEKLİ:  Oyundaki kişilerin eşi olmaksızın, herkesin kendi başına olduğu, ortaksız olarak oynanan oyundur. 
                 Diğer söylenen terim PASS dır. PASS: Beni geçin ben söylemiyeceğim/oynamıyacağım benden sonraki söylesin/ oynasın anlamındadır.
                 ÇAK'MAK: Yere atılan kağıt türünden sırası gelen oyuncuda yoksa,  atılan KOZa ÇAKMAK denir. yani o kişi çakarak, kendisinden daha büyük koz atan yoksa, yerdeki kağıtları alır.
                 DÜRTMEK: Oyun sırasında yere atılan kağıdın, diğer oyuncu aynı türden daha büyük sayılı olanını atmak zorundadır. işte o kişiyi büyük sayıyı atmaya zorlamaya DÜRTMEK denir.
             
İhaleyi alan kişinin eşinin, örnek masa üzeri kağıt açışı
Oyun bir deste (52 adet) kağıtla oynanmaktadır. kağıtlar karıştırılıp, Kağıt dağıtan kişi tarafından karıldıktan sonra bir kişiye kağıdı kestirir ve sağındaki kişiden başlayarak saat istikametinin tersi yönünde herkese 13 adet kağıt dağıtır. Kağıt dağıtımı tek tek olabileceği gibi, genelde, ilk 4er, sonra 3er 3er dağıtılmaktadır. Oyun da, saat istikametinin tersi yönünde oynanır. Kağıdı dağıtanın sağındaki kişi ilk ihale rakamını söyler, eğer eşsiz oynanıyorsa ihale rakamı en az 5, Eğer oyun eşli oynanıyorsa ihale rakamı en az 8 olmalıdır. sağındaki oyuncu PASS derse, ihale bir sonraki oyuncuya geçer, Eğer herkes pass derse. İhale Kağıt dağıtanın sağındaki kişi üzerinde kalır. ve KOZ u söyleyerek oyunu başlatır. Fakat bu sefer tekli oynanıyorsa, ihale rakamı 4, (4 el)eşli oynanıyorsa ihale rakamı 7 dir. yani 7 adet eli almak zorundadır. Eğer başka bir kişi ihaleyi alırsa o kişi ihale rakamını söyler, söyledikten sonra ihaleyi söyleyenin sağındaki kişi daha büyük bir rakam söylerse ihaleyi o alır, KOZ unu söyleyerek oyunu başlatır. Söylemez ise ihale ilk ihale rakamını söyleyenindir ve KOZ unu söyleyerek oyunu başlatır. İhale rakamı minumum sayıdaki ve üzerindeki el alma sayısıdır.  Eğer Eşli oynanıyorsa, ihaleyi alan kişinin karşısındaki kişi, elindeki kağıtları türlerine göre dizili halde, küçükten büyüğe herkesin görebileceği şekilde masa üzerine koyarak kağıtları açar. Tekli oynanıyorsa kimse kağıdını açmaz, oyun saat yönünün tersi yönde, ihaleyi alandan başlayarak devam eder.
           oyun başladıktan sonra eli kim almışsa, diğer eli (döngüyü) o başlatır. böylece eldeki kağıtlar bitene kadar yani 13 el (döngü) oynana kadar oyun oynanır. oyun sonunda herkes elindeki kağıdı, her dört kağıt Bir el olacak şekilde sayar. ihaleyi alan söylediği kadar eli almışsa ÇIKAR. alamamışsa BATAR.

Puanlama

       İhaleyi alan kişi en az söylediği ihale rakamı kadar eli almak zorundadır. Bu duruma ÇIKMA denir. Çıkınca, ihale rakamı  kendi puan hanesine artı olarak yazılır. Söylediği ihale rakamından 2 fazla el almasına müsade edilir ve o zaman bu 2 puanda kendi puan hanesine eklenir. 
       Fakat söylediği ihale rakamından 3 el fazla almasına müsade edilmez o zaman BATAR. Söylediği ihale rakamını alamaz ise yada söylediği ihale rakamından 3 el veya daha fazlasını alırsa bu duruma BATMA denir, yani o kişi BATAR. Bu durumlarda, Batan kişi söylediği ihale rakamı kadar puan alamamışsa, ihale rakamı kadar puan hanesine eksi olarak yazılır. Eğer ihale rakamından 3 el veya daha fazlasını almışsa, bu fazla 3 el yada daha fazla olan el, puan hanesine eksi olarak yazılır.
       Diğer oyuncular da en az 1 el almak zorundadır. diğer oyuncu hiç el alamamışsa o da BATAR, ve ihaleyi alan kişinin söylediği ihale rakamı kadar eli, puan hanesine Eksi olarak yazılır.
        
         Oyun, bitiş kuralını oyuncular belirler, örneğin yazboz tahtasında (kağıtta) Artı puan toplamı 51 olan kişi oyunu kazanır, yada 13 el oyun bitiminde kim yüksek puanlıysa o kazanır gibi.

Oyunla ilgili notlar

  •         Oyunu ihaleyi alan başlatır ve kağıdını atar. sonra saat istikametinin tersi yönünde diğer oyuncular da ilk yere atılan kağıt türünden daha büyük olanları yere atmak zorundadır. Dört kişi de kağıdını yere attıktan sonra ilk atılan türdeki en büyük sayı yerdeki kağıtları alır. Eğer ilk atılan türden kağıt yoksa koz atılır buna ÇAKMAK denir, koz yoksa ileride işine yaramıyacak daha başka türden bir kağıt atılır, bu kağıt genelde küçük değerli kağıt olur, ve verilmiş olur. Fakat koz atılmışsa, atan kişi yerdeki kağıtları alır, eğer bir başka kişi de koz atmışsa büyük kozu atan yerdeki kağıtları alır. Böylece bir el bitirilmiş olur. İkinci eli Yerdeki kağıtları alan (eli alan) kişi başlatır. Bu kişi yere daha önce koz atılmışsa, koz atabilir, atılmamış sas koz atamaz, diğer kağıtlarından atar. Bu böyle tüm kağıtlar bitinceye kadar sürer.
  •         Oyunu başlatan yere koz atamaz, koz ancak, çakılmak suretiyle atılır, Koz yere bir kere atıldıktan sonra, kişiler yere ilk kağıtlarını KOZ olarak atabilir.
  •  Kozlu oyunda eli almak için çaba gösterilir. Bu nedenle eli alabilmek için büyük değerli sayılar kullanılır, ama kağıdı iyi saymalıdır, o kağıt türünden çok az kalmış, yada hiç kalmamış olabilir, büyük değerli sayılarla eli alayım derken, rakibinde attığın kağıttan olmadığı zaman o kişi koz atarak yerdeki kağıdı alabilir, ve büyük değerli kağıt attığın halde, o kağıt heba olabilir.
  •        İhaleyi almak iyi birşeydir. Çünkü kağıdın iyidir ve oyuna ilk önce sen başlayacaksındır. Oyuna ilk önce başlamak, yerden kağıtları toplayabilmek için büyük değerli kağıtlarını verimli kullanabilmen anlamına gelir, en önemlisi de KOZu sen söyleyeceksindir.
  •        İhaleyi almak için büyük değerli kağıtlarının sayısını düşün, elindeki bir türün sayısının fazla olması da iyi birşeydir, onlar koz olarak söylenecektir. Koz kağıdının fazlalığı avantajdır, çünkü elinde diğer tür kağıtlar çok azdır, veya hiç yoktur, diğer oyuncular sende olmayan kağıttan atarsa kozunu atar ve eli alırsın.
  • Eşli oynamada, ihaleyi alan kişi eşinin yerine de kendisi oynayarak, istediği kağıdı ortaya atar.

KOZ Maça batak oyunu

        Farklılık Maça her zaman Koz dur. İhalesiz ve eşsiz olarak oynanır. Oyunun başında herkes alabileceği el kadar rakam söyler, bu rakam puan hanelerinde belirtilir. Oyunun başında belirttiğiniz  kadar el alamazsanız, söylediğiniz sayının 10 katı kadar Eksi puan, hanenize yazılır. Eğer söylediğiniz eli almışsanız, söylediğiniz rakam, 10 ile çarpılarak, alınan 10 katı puan Artı puan hanenize yazılır. Söylediğiniz rakamın en fazla 2 el fazlasını alabilirsiniz, bu fazlalık olduğu gibi, daha önce çarpılarak aldığınız puan sayısına eklenir ve hanenize yazılır. fakat oyun başlangıcında söylediğiniz rakamdan 3 veya daha fazla el aldıysanız, oyun başlangıcında söylediğiniz rakam 10 ile çarpılarak ve Eksi olarak puan hanenize yazılır. 
       En çok puanı toplayan oyunu kazanır. Veya oyun başlangıcında bir hedef konur o hedef sayıyı tutturan oyunu kazanır. bu sayı 101, 151, 201 gibi olabilir

Bilgisayarda (PC) ya da telefonunda batak oyna.

Mobil telefonunda Batak oyunu oynamak için tıkla indir.
İOS aygıtlarında (ipad, iphone, mac)internetsiz batak oyunu. indir.
PC nizde Batak oyunu oynamak için indir.


            

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)