SESLENDİRME PARMAKLARININ ADLARI VE GİTARI AKORTLAMA

 Gitar sağ ve sol elin kombinasyonu ile çalınan bir çalgıdır. İki elin de farklı görevleri vardır. Sağ el ses üretir, sol el ise istenen notaların bulunduğu perdelere basar. Her iki elin parmakları değişik semboller ile gösterilmekte ve gitar müziği yazısında kullanılmaktadır. Sağ el parmakları Latince karşılıklarının ilk harfleri ile sol el parmakları ise rakamlarla belirtilir;

Buna göre; 

Sol El: İşaret parmağı  1,

Orta parmak   2, 

Yüzük parmağı 3, 

Serçe parmak   4. 

  Bazı çağdaş gitaristler, sol elin baş parmağını tuşe arkasından alıp ön tarafa getirerek bu parmağı özel pozisyonlarda sol elin diğer parmaklarıyla birlikte kullanmaktadırlar ve baş parmağı bu durumdayken 5 rakamı ile göstermektedirler.


Sağ El: 

Baş parmak  p (pollex), 

İşaret parmağı i (index),

 Orta parmak  m (medius),

 Yüzük parmağı a (annularis),

 Serçe parmak  x ya da e ile gösterilmektedir.

 Eski metot ve gitar müziği kaynaklarında sağ el için farklı semboller kullanılırdı. 

Bunlar; p yerine  + (artı), 

i yerine    . (tek nokta), 

m yerine  .. (iki nokta), 

a yerine   … (üç nokta) kullanılır, 

serçe parmak kullanılmadığından dolayı herhangi bir sembol verilmezdi. Ancak, bu sembollerden nota yazısında kullanılan işaretlerle karıştırılma olasılığı nedeniyle vazgeçilmiş ve Latin harf yazısı kullanılmaya başlanmıştır.

      Gitar yazısında perde numaraları Romen rakamları ile gösterilmektedir; I, III, IV, VII, XII… gibi. Tel numaraları ise, sol eli gösteren rakamlarla karıştırılmaması amacıyla daire içine alınmış rakamlar ile gösterilmektedir. 
Kaynaklarda tel numaraları için daire yerine parantez de kullanılır; (6), (5), (4)… vb. gibi. Tel numaraları tizden pese doğru numaralandırılır. Buna göre teller;
şeklinde gösterilir. Rakamla sıfır (0) telin boş olduğunu ifade eder. Gitar yazısı örneği; 



Gitarın telleri soldaki piyano notalarına göre akortlanır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)