GENEL ÇALMA TEKNİĞİNDE SAĞ EL

  GENEL ÇALMA TEKNİĞİNDE SAĞ EL

 Gitarda sağ elin görevi ses üretmektir. Telleri titreştirmek bu elin temel görevidir. Sağ elin tırnakları ses üretiminde kilit bir rol oynamaktadır. Bu nedenle tırnakların bakımı ve şekli çok büyük önem taşımaktadır. Ancak, gitara başlarken her öğrencinin tırnaksız bir şekilde; parmak ucuyla telleri çekmesi önerilmektedir. Çünkü sanılanın aksine teller sırf tırnakla çalınmaz; tele değen ilk bölüm her zaman parmak ucu olur ve tırnak dolaylı olarak tele son temas eden kısım olur. Bu nedenle ilk aşamada tırnaksız çalmayı alışkanlık haline getirmek, daha sonra tını, renk ve ton arayışı aşamasında tırnak şeklini belirlemek sağlam, renkli, hacimli ve güçlü ton elde etmek için en doğru yoldur.

 

 Gitar çalarken sağ elin konumu ve rahatlığı son derece önemlidir. Sağ elin konumu ile ilgili geçmiş dönemde yayımlanan metotlarda oldukça farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak son dönemdeki gitaristler, gitar çalarken sağ elin en doğal halinin korunması düşüncesi noktasında hemfikirdirler. Buna göre; sandalyede otururken sağ kolunuzu doğal bir şekilde serbest bırakın ve elinizi, elinizin doğal durumunu koruyarak çalma pozisyonuna getirin Başparmağın (p) diğer parmaklara (i, m, a) göre karşıt bir konumda bulunmasından dolayı, bu parmağın (p) rahat hareket alanı bulması için ileriye; tuşeye doğru uzatılması gerekmektedir.


 Böylece doğru bir pozisyona ulaşmış olursunuz. Bu pozisyonu incelediğinizde; elinizin, avcunuzda sanki tenis topuna benzer yuvarlak bir cisim tutuyormuş gibi bir konumda olduğunu görürsünüz . Yukarıdan baktığınızda “p” ile “i” parmaklarının çarpı (x) şekline benzer bir konumda olduğunu fark edersiniz. Bu çalışmaları bir ayna karşısında yapmanız, öğrendiklerinizin kontrolü ve alışkanlığa dönüşmesi açısından oldukça önemlidir. Sağ elin parmakları ile ses üretmek için iki teknik kullanılır.







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)