Bu tekniğin desteksiz çalmadan tek farkı teli çeken parmağın üst tele yaslanmasıdır. Telin üst tele yaslanarak destek almasından dolayı bu tekniğe “destekli çalma” (apoyando) denmektedir. Ortaya çıkan ses desteksiz çalmadan daha yüksek ve hacimlidir. Daha çok solo melodiler ile parça ve arpejler içerisinde ön plana alınması gereken ezgi ve pasajların vurgulanmasında kullanılan çok önemli bir tekniktir.
Apoyandonun uygulanışında, yine tirando tekniğinde olduğu gibi “i, m, a” parmakları farklı, ”p” parmağı farklı bir yol izler.
i, m, a için; Sağ el çalma pozisyonundayken “i” parmağı tele vuruş yapıp üst tele dayanır. “m” aynı hareketi yaparken “i” başlangıçtaki konumuna geri döner. Böylece “i” yeniden çalmaya hazır olur. Bu durum istenen parmağa göre uyarlanır. Bu teknikte önemli olan, hareketin –bilek ve ya el yardımıyla değil– sadece parmak yardımı ile tele vurması, parmakların vuruş sırasında eklemden geriye doğru bükülmeden, sıra ile çaldıktan sonra, serbest bırakılarak eski konumlarına dönmeleridir.
p için; Bu parmağın konumundan dolayı, aynı tirando tekniğindeki gibi sağ el çalma pozisyonundayken “p” teli yukarıdan aşağı doğru iter. Parmak bir alt tele yaslanır. Yeniden eski konumuna küçük bir dairesel hareketle geri döner. Böylece yeniden çalmak için hazırlanmış olur.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)