LAMBA IŞIĞI ALTINDA BİTKİ YETİŞTİRME


İç mekanda ışıklar altında bitki yetiştirmek, duymuş olabileceğiniz ancak denemediğiniz bir şeydir. Pek çok insan, ışık altında bitki yetiştirmenin maliyetli ve karmaşık bir iş olduğuna inanır, ancak gerçek şu ki, bahçecilik konusunda biraz bilgi sahibi olan herkes, iç mekanda bitki yetiştirmek için ışıklar kurabilir.

Yaşadığınız iklim en sevdiğiniz bitkilere uymuyor olabilir veya arka bahçenizde sebze mahsullerinin öldüğünü veya yeterince büyük veya lezzetli büyümediğini görebilirsiniz.

İnternette tüm bilgileri aramak sinir bozucu olabilir ve kendi yetiştirme odanızı kurmaya çalışmadan önce ihtiyacınız olan tüm gerçeklere sahip olmadığınız anlamına gelebilir. İlgili tüm bilgileri bir araya getirerek, bu blogu bitirir bitirmez kendi bahçenizi nasıl başlatacağınız konusunda iyi bir fikriniz olacak.

Bu yazıda, büyüyen bitkiler için ışık spektrumunu keşfedeceğiz ve size kendi iç mekan bahçenizi başlatmak için ihtiyacınız olan tüm tavsiye ve bilgileri vereceğim.

Basitçe ifade etmek gerekirse, büyüme ışığı (Bitkinin filizlenmesi) , doğal ışığın çok az olduğu veya hiç olmadığı bir yerde bitkilerinizin veya mahsullerinizin gelişmesine yardımcı olacaktır. Yılın belirli zamanlarında daha kısa gün ışığı saatlerinin görüldüğü bir iklimde yaşıyor olabilirsiniz. Bu, büyüme (filizlenme)ışığının bitkilerinizi sağlıklı tutmaya devam etmenize yardımcı olacağı zamandır.

Bir bitkinin hayatta kalması için doğru miktarda ışık kesinlikle çok önemlidir. Bir bitkinin yaşayabilmesi için fotosentez yapabilmesi anlamına gelir. Fotosentez bir bitkinin ışığı aldığı ve onu daha sonra bitkiye yiyecek ve su vermek için kullanılan bir kimyasal dönüşümdür. Fotosentezin bir yan ürünü de oksijendir, yani gezegenimizdeki zararlı karbondioksiti emer ve onu oksijene dönüştürür.

Büyütme ışığı, güneşimize benzer ışık spektrumunu yaymalıdır, ancak belirli bitkileri güçlendirmek için belirli ışıklar satın alabilirsiniz (bununla ilgili bilgiyi daha sonra anlatacağım). Işık altında bitki yetiştirme, Rus botanikçi Andrei Famintsyn'in araştırmasında bu süreci kullandığı 1868'den beri yapılmaktadır - bu yüzden kesinlikle uzun süredir denenmiş ve test edilmiş bir yöntem olmuştur! Doğru miktarda ışık olmazsa, bir bitki uzun ve ince büyür ve tüm sebzeler veya mahsuller küçük ve acı olur (yeterince güneş alan bir yere koymadıysanız, domatesleri düşünün).

Marketten ürün satın aldığınızda ve ürünlerin ekşi veya acı tadı olduğunda, bu genellikle yeterli ışık olmadan yetiştirildikleri anlamına gelir.

IŞIĞIN RENGİ

Farklı renkli ışıklar, her bitki için farklı şeyler yapar. Sorun şu ki, ortada çok fazla yanlış bilgi var ve satılan birçok ışık farklı renklere, kombinasyonlara ve güçlü yönlere sahip. Pek çok farklı görüş var ancak bilim, bitkilerin yalnızca iki renkli ışığa ihtiyacı olduğunu gösteriyor - kırmızı ve mavi.

KIRMIZI MAVİ LED IŞIK


Bitkilerinizi büyütmek için kullanmanız gereken ideal LED, kırmızı LED, mavi LED veya UV LED olmalıdır. En iyi performansı gösteren spektrumlar ve dalga boylarını (Işığın renklerindeki nüanslar) söyleyen  daha derinlemesine bilgiler de  var, ancak Kırmızı, Mavi ve UV bilmeniz gereken temel renklerdir. (LED lambalar En az enerji harcayıp renkleri verebilen ve aydınlatma şiddetleri yüksek lambalardır.)

Bunun nedeni, tüm yeşil bitkilerin UV ışığı, mavi, kırmızı ve kızılötesi renk spektrumlarını emmesi, ancak yeşil ve sarı renklere duyarsız olmasıdır. Bu, yeşil ve sarı ışıkların tamamen yararsız olduğu anlamına gelmez, ancak kırmızı veya mavi ışık kullanıyorsanız, en iyi sonuçları alırsınız. 

UYARI:UV ışığı insan vücudu için zararlıdır, Bu ışığı kullanacaksanız, ışığı size gelmeyecek  Kapalı bir mekan olmalıdır.

Eğer bazı ışıklara zaten yatırım yaptıysanız ancak umduğunuz sonuçları alamıyorsanız, bunun bir fark yaratıp yaratmayacağını görmek için ışıklarınızın renklerine bir göz atın. Sorun buysa, 24-48 saat içinde olumlu bir sonuç görmeye başlamalısınız.

IŞIK ALTINDA YETİŞTİRİLEN BİTKİLER HAKKINDA YANLIŞ İNANÇLAR

Yukarıda bahsedildiği gibi, ampul kullanarak büyümeye dair birçok efsane ve yanlış bilgi var ama çoğu doğru değil. Burada size 10 efsane yanlış inanç ve bilgiyi yıkma rehberi ve bilmeniz gereken bazı önemli gerçekler var.

HID LAMBA

HID lambaları daha fazla ısı yaymaz veya daha iyi bir "etkiye" sahip değildir. Aynı watt değerinde yapılan ampuller birbirleriyle aynı miktarda ısı verir. Gerçekten düşünürsen, bu mantıklı. Daha fazla ısı istiyorsanız, daha büyük bir watt alın. Örneğin, bir HID ampul ile flüoresan veya akkor ampul arasındaki fark, HID ampulün ısıyı daha konsantre bir alana sıkıştırmasıdır. Bu nedenle, ampulün yakın çevresinde daha sıcak hissedilebilir, ancak bu ısının yayılması daha az olacaktır.

Mavi ışığın bir bitkinin büyümesine yardımcı olduğunu ve kırmızının onu çiçek açacağını söyleyen bazı yanlış gerçekler de vardır. Bu doğru değil. Bir bitkinin en iyi şekilde büyümesi ve doğru şekilde gelişmesi için her ışık kaynağına ihtiyacı vardır.

Bazı insanlar ayrıca bitkinizi bir pencere pervazına koymanın ona yeterince ışık vermeyeceğini ve bunun yerine büyütme ışığı kullanmanız gerektiğini söyler. Doğal bir ışık kaynağı, bitkinizi bir pencere pervazına yerleştiriyor olsa bile, herhangi bir ışık sisteminden çok daha iyidir. Bu yalnızca doğrudan güneş ışığı için geçerlidir, ancak kışın ışığınız daha az olacaksa veya pencereniz güneş ışığı almıyorsa, yapay ışıkla daha iyi durumda olursunuz.

FARKLI BİTKİLER İÇİN FARKLI IŞIK YOĞUNLUĞU

Öyleyse, sığdırabildiğiniz kadar çok ışık tutabilir ve en iyisini umabilir misiniz? Cevap kesin bir hayır. Bitkiler hayatta kalmak için ışığa ihtiyaç duyarken, çok fazla ışık ve ısı onlara zarar verebilir veya onları öldürebilir. Büyümeye çalıştığınız bitkilere bakmalı ve ihtiyaç duydukları ısı ve ışık miktarını dengelemelisiniz.

Örneğin, bir domates bitkisi çok sıcak bir iklimde gelişecektir ve onları dışarıda yetiştiren herkesin bildiği gibi, bu iklime uyacak şekilde adapte edildikleri için onları doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak harika bir fikirdir. Ancak bir domates bitkisinde bile ısı çıkışınızın ne kadar yoğun olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Flüoresan ampul

Isı konusunda endişeleniyorsanız, flüoresan ampuller en iyi seçenektir. Serin kalırken yeterince ışık yayarlar. Bahçıvanlar özellikle fideleri ve genç, filizlenen bitkileri yaymaya çalışıyorlarsa floresan ışıkları kullanmayı severler. Çünkü bu bitkilerin hızlı bir şekilde fotosentez yapıp güçlenmeleri için alabilecekleri tüm ışığa ihtiyaçları vardır, ancak yüksek miktarda ısı ile baş edemezler.

IŞIKLAR NE KADAR AÇIK KALMALIDIR?

Bu oldukça basit bir cevap, gerçekten, yapmanız gereken tek şey bitkilerin normal habitatlarında ne kadar süreyle ışığa ihtiyaç duyacaklarını veya doğal olarak ışığa maruz kalacaklarını düşünmek. Her gün yaklaşık 14 ila 16 saat ışığı hedeflemelisiniz, ancak doğru ışığı almak kadar bitkilerinizin bir gecede dinlenmesine izin vermek de önemlidir. Tıpkı bizim gibi, bitkiler de yaklaşık 8 saat karanlık olmalıdır, bu nedenle çoğu bahçıvan, bitkileri için doğal ışık programını planlarken bile ışığı doğru zamanlarda kapatmak için bir zamanlayıcı ayarlar. Bu zamanlayıcılar piyasada satılmaktadır, prize takılan bu zamanlayıcılara ışığı besleyecek kablo fişi takılır böylece ışığı gerekli zamanlarda açar gerekmediğinde otomatik olarak kapatır.

Mekanik Zamanlayıcı

Digital Zmanlayıcı
Timer (Zamanlayıcılar) mekanik veya digital olanları olduğu gibi, sadece bir günlük belirli bir zaman aralığını programlayabilen veya haftanın çeşitli günlerindeki zamanları programlayabilen türleri de var uygun olanı seçersiniz. Belki de aylık programlanabilen türleri de vardır (yani örnek ayda 5 saat açmak veya kapamak gibi) araştırmak gerek. Mekanik zamanlayıcılar ucuz olmakla beraber zamanlayıcıya o anki saati belirttikten sonra gün içindeki istenilen kapanma açılma zamanlarını belirleyebiliyorsunuz fakat eğer elektrik kesintisi varsa mekanik zamanlayıcı zamanı unutuyor yeni tekrar zaman ayarı gerektiriyor yani  zaman kayıyor(örneğin saat 5 ise 3 sanıyor) ama 24 saat zaman dilimi içerisinde elektriği kesme ve açma zaman aralığı değişmiyor (örnek olarak 8 saatlik bir elektrik kesintisi ayarlanmışsa gene 8 saatlik kesintiyi yapıyor sadece kesinti zamanı değişiyor) bitkiye de hassas zaman ayarı zaten gerekli değil, istenirse tekrar el ile zaman ayarlanır. ama digital olanların içerisinde kendi pili olduğu için elektrik kesintisi anında zamanı unutmuyor ve program yanılgısız çalışıyor, bu durum aklınızda bulunsun. Ayrıca Gün ışığı gidince çalışan gelince sönen sensörlü zamanlayıcılar da mevcut.

Akılda tutulması gereken bir diğer şey de bitkiler büyüdükçe ışıklarınızı hareket ettirmektir. Işıklarınızı ayarlanabilir olacak şekilde taktığınızdan ve Bitkiler büyüyüp uzadıkça ışıkları bitkilerden uzaklaştırmanız gerekeceğinden emin olun. (Aşağı yukarı inip çıkabilen ışıklar) Bu bitkilerin, her zaman aynı miktarda ışık almalarını sağlar. İç mekanlarda büyümek için ışıklar kullanılırken tutarlılık çok önemlidir. Bazı Firmalar bitki yetiştirmek için özel kabinler üretiyorlar, bu kabinlerin iç etrafına ışığı yansıtması için Alüminyum folyo döşüyorlar böylece ışık her yönden bitkiye eşit  ulaşıyor ve bitki ışığı daha çok alıyor.

BÜYÜTEN BİR IŞIK KAYNAĞI SEÇMEK

Sürece aşina değilseniz, özellikle bitkileri büyütmek için kullanabileceğiniz, bunaltıcı görünebilecek pek çok farklı ışık türü olduğu için, büyüme ışığını seçmek kafa karıştırıcı olabilir. Ana tipler floresan, akkor ampul, HID, HPS ampuller, LED (ışık yayan diyot) ve Halide ampullerdir.

AKKOR IŞIKLARI

En ucuz seçenek genellikle akkor lambalardır. Bunları bulmak kolaydır, ancak bitkilerden uzağa beyaz olarak yerleştirilmeleri gerekir. Üreticiler, ışığınızla bitkiler arasında en az 60 santimetre bir boşluk önermektedir.

Bu ışıklar, aşırı derecede ısındıklarından bir güvenlik tehlikesi oluşturabilir, bu nedenle bitkileriniz küçük bir alandaysa veya çok uzun süre açık kalacaksa, bunları düşünmeye değer. Akkor lambalar en iyi ihtimalle yalnızca yaklaşık 1.000 saat dayanır, bu nedenle, onları günde 10 saat açık bırakırsanız Üç ay dayanır, diğer ışıklardan daha hızlı çalışır. Bunlarla ilgili büyük bir artı nokta, bazı armatürlerin yerleşik bir klipsi olması, böylece ışığın yeniden konumlandırılabilmesidir.

FLORESAN IŞIKLARI

Flüoresan Işık

Floresan lambalar da ucuzdur ancak akkor ampulden çok daha uzun ömürlüdür ve o kadar ısınmaz. Renkler açısından, floresan ışıklar mavi bir ışık verir ve bu ışıkların montajı oldukça kolaydır. Bu ışıkları, uzun ince tüplerin oldukça tanınabilir olduğu ofislerden ve depolardan tanıyacaksınız. Pek çok garaj ve ek binada bu ışıklar zaten kurulu olabilir, bu nedenle kontrol ederseniz kurulumun yarısına sahip olabilirsiniz.

LED IŞIKLAR

LED ışıklar küçük ve ucuzdur ancak daha büyük bir ampulün gücünden(Işık şiddetinden) yoksun olabilirler. Kurulumu kolaydır ve ne istediğinize bağlı olarak mavi veya kırmızı spektrum ışıkları satın alabilirsiniz. En iyi toplu olarak (Kırmızı ve Mavi led bir arada karışık)kullanılırlar ve bitkilere oldukça yakın olmaları gerekir. Bazı insanlar bitkilerin led ışıklar altında büyüyüp büyüyemeyeceğini soruyor ve cevabı evet. Kesinlikle yapabilirler, en çok az ışıkla kolayca büyüyen veya gelişen bitkiler için kullanılırlar.

NE BOYUTTA IŞIĞA İHTİYACIM VAR?

Yeşillik ve yapraklı yeşil bitkiler için akkor aydınlatma genellikle en iyi türdür. Bu ışıklar, tek tek çiçeklerden ziyade bir bitki grubu için en iyisidir, ancak yukarıda belirtildiği gibi ışık ne kadar büyükse, o kadar sıcak olur, bu nedenle bitkilerinizi yakınına yerleştirdiğinizde bunu aklınızda bulundurun.

   Akkor ampullerde, en iyi sonuçlar için yaklaşık 150 watt dır ve bu, küçük bir bitkinin büyümesini sağlar. 

   Floresan lambaların yaklaşık 120 cm uzunluğunda olması gerekir ve oldukça ucuzdur. Çoğu kurulum için, bu ışıkları ayarlanabilir ve bitkileriniz uzadıkça yukarı ve aşağı çekilebilen bir askı aparatı boyunca çalıştırabilirsiniz.

  Yüksek Yoğunluklu Deşarj lambası, satın alabileceğiniz en parlak lambadır, ancak aynı zamanda en pahalıdır. 1.000 watt boyutunda olur ve 50, 40 watt floresan ışık tüpleriyle aynıdır. Bahçıvanlar genellikle bu HID ampullerin Metal Halide versiyonunu seçeceklerdir çünkü ışık mavimsi renktedir ve size 10.000 saat dayanır - bu yüzden ampulleri her ay ya da daha fazla sıklıkta değiştirmeyin! 1000 watt'lık lamba, 210 cm karelik bir alanı kaplayacak, yani çoğu küçük bir oda veya ek bina kadar.

SONUÇ

Umarım bu listeyi yararlı bulmuşsunuzdur ve iç mekan bahçenizi planlarken nereden başlayacağınızı bilmenizi sağlar. Orada birçok seçenek varken, bu liste ışık altında bitki yetiştirirken neleri aramanız gerektiğini ve nelerden kaçınmanız gerektiğini açıklıyor. Ampullerinizi dikkatlice seçmeyi unutmayın ve kendi iç mekan bahçenizi yaratmaya gelince etrafta bulunan çok sayıda yanlış tavsiye ve yanlış bilgiyi dinlemeyin. Bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak, kısa sürede güzel çiçekler veya dev sebzeler yaratacaksınız.

Çeşitli uygulama resimleri

Bir ampuldeki 800 adet kırmızı ve mavi renk karışık led ışıkla çeşitli uygulamalar. Türkiye'de pahalı 400-600tl arası değişiyor. Çin'den getirttirdim 200tl.



















Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)