BÖLÜM 8 SEYİR YARDIMCILARI

SEYİR YARDIMCILARI

Deniz fenerleri, ışıklı şamandıralar, radyo farları (radio beacon), görünür seyir işaretleri ve elektronik mevki koyma tesis ve istasyonları gibi
gerek millî, gerekse milletlerarası standartlara göre gemilerin seyir emniyetine yardımcı olan tesis ve araçlara genel olarak seyir yardımcıları denir.
Fenerler ve Şamandıralar
Gemilere yol göstermek ve mevki bulmalarına yardımcı olmak amacıyla deniz üzerinde ışıklı, ışıksız, sesli, renkli ve çeşitli biçim ve büyüklükte şamandıralar, kıyılarda ise yine çok çeşitli özelliklere sahip fenerler yerleştirilmiştir.
Fenerler de bulundukları bölgelere göre birbirlerinden farklı renk, yükseklik, görünme mesafesi gibi özelliklere sahiptirler.

FENERLER

Fenerler, gündüz kule yapıları, gece ise karakteristik ışıkları ile görüş menzilinde bulunan teknelerin seyirlerine yardımcı olan sabit yapılardır.
Herhangi bir fenerin tanımlanabilmesi için, o fenerin ışık karakteristiğinin, yüksekliğinin ve görüldüğü mesafenin bilinmesi gerekmektedir.
Haritalarda yer alan fenerlere ilişkin tanımlamalar aşağıdaki gibidir.
F: Sürekli ışık veren fener
Fl: Işık süresi karanlık süresinden kısa düzenli çakan fener
Fl (x): X sefer grup çaktıktan sonra karanlık periyoduna geçen fener
Oc: Işık süresi karanlık süresinden fazla olan düzenli çakan fener (husuflu)
Q: Seri çakan fener
VQ: Çok seri çakan fener
G: Yeşil renkte ışık veren fener
W: Beyaz renkte ışık veren fener
R: Kırmızı renkte ışık veren fener

Rac(...) Radar Beacons (Radar İşareti), (parantez içindeki harfin mors kodunu radarda çizgi ve nokta olarak gösteren elektronik cihazlı şamandıra)

Sayfa 1/3

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)