Dizi oluşturan Özel Tam Dörtlüler

Türk müziğinin esasını ÇEŞNİ olarak adlandırdığımız dörtlü ve beşliler meydana getirir. Sağlam bir çeşni oluşturmak için en az dört ses gereklidir. Çeşnilerin çoğu Tam dörtlü ve Tam beşliler dir. Basit makamlarda Tam beşli ve Tam dörtlüler kullanılır.
    Tam dörtlü 22 koma dır.
    Tam beşli 31 koma dır.
Dörtlü ve beşli Çeşnilerin aralıklarının toplamı belli olmasına rağmen aralıkların sıralanışı ve birbirine olan uzaklıkları farklı olduğundan farklı çeşniler oluşur.


DİZİ MEYDANA GETİREN ÖZEL TAM DÖRTLÜLER

       Dört ses ve üç aralıktan oluşan Tam dörlü de  aralıklar toplamı 22 komadır. şimdi bu tam dörtlü çeşnilerin çeşitlerini görelim.

         ÇARGAH DÖRTLÜSÜ:

Kendi yeri çargah (DO) veya kaba çargah perdesidir. Aralıklar Pestten tize doğru sıralandığında T T B, Tizden pese doğru ise bu sıranın tam tersidir. B T T dir.

 BUSELİK DÖRTLÜSÜ:

Kendi yeri DÜGAH (LA)  perdesidir. Aralıklar Pestten tize doğru sıralandığında T B T, Tizden pese doğru ise bu sıranın tam tersidir. T B T dir.

 KÜRDİ DÖRTLÜSÜ:

Kendi yeri DÜGAH (LA)  perdesidir. Aralıklar Pestten tize doğru sıralandığında B T T, Tizden pese doğru ise bu sıranın tam tersidir. T T B dir.

RAST DÖRTLÜSÜ

Kendi yeri RAST (SOL)  perdesidir. Aralıklar Pestten tize doğru sıralandığında T K S, Tizden pese doğru ise bu sıranın tam tersidir. S K T dir.

UŞŞAK DÖRTLÜSÜ

Kendi yeri DÜGAH (LA)  perdesidir. Aralıklar Pestten tize doğru sıralandığında K S T, Tizden pese doğru ise bu sıranın tam tersidir. T S K dir.

HİCAZ DÖRTLÜSÜ

Kendi yeri DÜGAH (LA)  perdesidir. Aralıklar Pestten tize doğru sıralandığında S A S, Tizden pese doğru ise bu sıranın tam tersidir. S A S dir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)