Metronom ve Nota Birim Süresi

Metronom: Notaların sürelerini belirlemek için kullanılır. dakikaya göre düzenlenir. Metronom sayısı denilen sayı; Bir dakika içerisindeki vuruş (tik tak sesleri) sayısını  belirler.
           Metronomun bir kurma kısmı, Bir sarkacı ve sarkaç üzerinde ayarlanabilen parça ve göstergesinden oluşur. Gösterge 40 ile 200 sayısı aralığındadır. ayar parçası göstergedeki hangi sayıya ayarlanmış ise, dakikada o kadar tik, veya tak sesi üretir ve sarkaç o kadar süre bir o yana bir bu yana sallanır, Her bir ses (tik veya tak) yada salınımın bir yanı, Bir vuruştur. Yani Bir Tik-Tak sesi yada salınımın bir gidip gelişi 2 vuruştur.
Birim Süresi: Nota biriminin saptanmış süresine, birim süresi adı verilir.
Birim Süresi Metronom ile saptanır. Saptanan Nota birimi ise, Metronom sayısının solunda gösterilen nota birimidir. En sağındaki sayı ise, saptanan nota biriminin süresidir. Gösterim şekli:
                   Saptanan nota birimi=Metronom Sayısı
Dizeğin En üst yanında yer alır. ♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮ ♯

Örneğin: ♪=60  gösteriminde Saptanan nota birimi =♪ (8 lik nota) ve 60 sayısı ise Bir dakikada 60 adet ♪ (8 lik nota) çalınacak , anlamındadır. ve de bir dakikada 60 adet vuruş vardır. Org üzerinde bu vuruş sesleri tik veya tak şeklindedir, her bir vuruş sesini metronom sesini açarsanız duyarsınız. Vuruş sürelerini hesaplamak için ise; 1 dakikada 60 saniye olduğu için her bir vuruş 1 saniyedir ve bir adet ♪ (8lik nota) birimi de 1 saniyede çalınacak demektir.
     Örnekleri deneyelim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)