Müziğini, Spotify, Itunes, Apple Music gibi digital platformlarda yayınlama

 Müziğini yayımlamak için, Digital müzik platform denildiğinde en yaygın olarak kullanılanlar spotify, ITunes, Apple Music, Amazon, TikTok oluyor, fakat digital yayın yapan 200 den fazla platform mevcut.

 Albüm'ünüzü veya Single nizi bu ve benzeri digital müzik platformlarında yayınlamak istediğinizde bu platformlara doğrudan ulaşamıyorsunuz. Bu dijital platformlara ulaşabilmek için bir aracı kurum seçiyorsunuz. Bu aracı kurumlar, sizi yapımcı şirketlere bağlı kalmadan, albüm'ünüzün wav, flac vb formatlardaki çıktısını nternet üzerinden kendi hard disklerine yüklüyor ve müziğinize UPC (Universal Product Code) (barkod) ve ISRC (International Standard Recording Code) vererek, müziğin size ait olduğunu belgeliyor. Daha sonra platformların kabul ettiği ses şiddet değerlerini düzenliyor ve digital müzik pazarına gönderiyor. Platformlar da müziği inceliyor kabul veya red ediyor, gerekçesini de söylüyor.

       Para kazanmak için; Bu platformlar kendi yayın politikasına göre ya müzikten reklam geliri alıyor ya da müziği satıyor, bu gelirden sizin payınıza düşen yapımcı müzik lisans ücretinizi de aracı kuruma gönderiyor. Siz paranızı aracı kurumdan alıyorsunuz. Aracı kurumlar ya PayPal üzerinden yada banka transfer (swift) yoluyla sizin hesabınıza parayı yolluyor. PayPal Türkiye de kullanılmıyor. Swift ise oldukça pahalı. bu nedenle aracı kurum seçerken dikkatli olun.

Dünyada pek çok aracı kurum var hepsi de servis ücretleri olarak farklı fiyatlar sunuyor, ben Distrokid ile çalışıyorum, ilk bu işe başlarken onu seçtim daha doğrusu o beni seçti ve ikna etti, memnunum daha müziğimi yayınladığımdan iki saat sonra müziğimi pazara sunuyor. (Fakat bu hızlılığın sebebi, kendi müziğimin hem mix hem de Master'ını yapıp pazara hazır hale getirmiş olmam da olabilir.) müzik pazara sunulduktan sonra EMail'ime aşağıdaki mesaj geliyor. Örnek Horror Tunel albumum için.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hi,

Great news! Your album has been submitted to stores.

  1. Album title: Horror Tunnel
  2. Number of songs: 1
  3. Stores: Amazon, Anghami, Apple Music, MediaNet, Deezer, Instagram/Facebook, Google Play/YouTube, iHeartRadio, ClaroMusica, iTunes, KKBox, Napster, NetEase (beta), Pandora, Saavn, Spotify, Tidal, TikTok/Resso, and Soundtrack by Twitch

More info about this album is here:
http://distrokid.com/dashboard/album/?albumuuid=5829F242-DBE0-4265-8363041BA3454F1D

Now that stores have the album, here's how long they usually take to make it live (unless you specified a release date that's in the future):

  • iTunes/Apple Music: 1-7 days or sooner. Often same-day. A small percentage of albums go through manual review at Apple, which takes an additional 16 business days.
  • Spotify: Up to 5 days
  • Google Play: About 3 days
  • Amazon: 2-4 days
  • Pandora: 1-2 weeks (curated, though)
  • Deezer: 1-2 weeks

Thanks for using DistroKid.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

görüldüğü gibi EMail'de album kimlik numarası, ismi, hangi pazarlara sunulduğu, ve bu platformların albumumu ne kadar zamanda kabul edebileceği hakkında bilgiler var. distrokid, Youtube'a da albumleri gönderiyor ve bu sayede youtube da artist kanalınız olmuş oluyor. artist kanalımı incelerseniz müziklerin altında ISRC kodunu ve aracı servis adını görürsünüz. Youtube da reklam gelirinden elde ettiği parayı aracı kuruma gönderiyor. aracı servis de size.

Artist Kanalım: TIKLA

İncelediğim Bazı aracı servisler

TuneCore, CD Baby, Distrokid Ditto Music


TuneCore

Dağıtım ücreti olarak albümlerden ilk yıl için 29.99 USD, sonraki her yıl için 49.99 USD; single ve tek parçalardan ise ilk yıl ve sonrasında her yıl için 9.99 USD alıyor. Cover parçanız varsa mekanik hakların temin edilmesi işlemi için 15-59 USD arasında ücret alıyor. Ödemeleri Payoneer üzerinden çek, PayPal ve banka transfer yoluyla yapıyor.

CD Baby,

Dağıtım ücreti olarak albümlerden 29 USD (standart) ve 69 USD (pro paket); single ve tek parçalardan ise 9.95 USD (standart) ve 29.95 USD (pro paket) alıyor. Bunlar tek seferlik ücretler; sonradan her yıl için tekrar ücret ödemek gerekmiyor. dijital platformlardan elde ettiğiniz kazanç üzerinden %9 komisyon alıyor. ISRC ücretsiz ancak UPC için albümlerden 20 USD, single ve tek parçalardan ise 5 USD ücret alıyor. Cover parçanız varsa mekanik hakların temin edilmesi için sizi Easy Song Licensing adlı firmaya yönlendiriyor; bu işlem için hizmet bedeli 16.99 USD. Ödemeleri Payoneer, PayPal, çek ve banka transfer yoluyla yapıyor.

Distrokid 

Dağıtım ücreti olarak bir sanatçıya ait olmak üzere sınırsız sayıda albüm ve single için yıllık 19.99 USD alıyor. Farklı paketler de mevcut. Dijital platformlardan elde ettiğiniz kazanç üzerinden herhangi bir komisyon almıyor. UPC ve ISRC için ayrı bir ücret talep etmiyor. Cover parçanız varsa mekanik hakların temin edilmesi için hizmet bedeli olarak yıllık 12 USD ücret alıyor. Ödemeleri PayPal, çek ve banka transfer yoluyla yapıyor.

Ditto Music

Dağıtım ücreti olarak sınırsız sayıda albüm ve single için yıllık (her yıl için) 19 USD (1 sanatçı), 29 USD (2 sanatçı) ve 69 USD (5 sanatçı) alıyor. Dijital platformlardan elde ettiğiniz kazanç üzerinden herhangi bir komisyon almıyor. UPC ve ISRC için ayrı bir ücret talep etmiyor. Cover parçanız varsa mekanik hakların temin edilmesi işlemi herhangi bir hizmet sunmuyor, bunu kendiniz yapmak zorunda kalıyorsunuz. Ödemeleri PayPal ve banka transfer yoluyla yapıyor.

İnceleyebileceğiniz diğer servislerden bazıları

İsmin üzerine tıklayarak o web sayfasına gidebilirsiniz.

Amuse

AWAL

Landr (otomatik mastering hizmeti veren firma)

Octiive

ReverbNation

Routenote



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)