GENEL ÇALMA TEKNİĞİNDE EŞ GÜDÜM

      Bu bölüme kadar sağ el ayrı, sol el ayrı çalışılarak ellerin gitar çalmadaki görevleri öğretilmeye çalışılmıştır. Ellerin alıştırmalarla belli bir seviyeye gelmesi, her iki elin bir eş güdüm (koordinasyon) içinde kullanıma hazır hale gelmesini sağlamaktadır. Gitar çalmada eş güdüm, sol ve sağ elin birlikte kullanılması anlamına gelir. Sol el istenen notanın perdesini bulup ilgili parmak ile o perdeye baskı yaparken, sağ el istenen parmak ile sol elin parmağının bulunduğu teli çeker.

Gitar, sol ve sağ elin uyguladığı bu işbirliği ile çalınmaktadır. Aşağıdaki tuşe görselinde tiz tellerde naturel seslerin yerleri gösterilmiştir.













      Aşağıda her telde I. pozisyon notaları ile eş güdüm çalışmaları yer almaktadır. Çalışmaları uygularken, 
1. Notaların üzerinde belirtilen sol el ve sağ el parmaklarına dikkat ediniz, 
2. Her teldeki I. pozisyon notalarının yerlerini kavramaya çalışınız, 
3. Yavaş bir tempoda çalışınız, 
4. Nota üzerinde belirtilen sağ el parmakları iki seçeneklidir; birincisi (i – m)                              
yerleştikten sonra ikinciyi (m – i) çalışınız.






























        Eserin sonunda yer alan D.C. al Fine (Da Capo al Fine) “Başa dön, ‘son’ yazan yerde bitir” anlamına gelir. Fine, ‘son’ demektir. Bu formda yazılmış eserlerde başa döndükten sonra tekrarlar yapılmaz.




      Aşağıda, verilen bir tema üzerine ritmik varyasyonlar uygulanarak aynı ezgiden farklı karakterlerde çalışmalar ortaya çıkarılmıştır. Bu alıştırmayı, tüm ritim kalıplarının doğru çalınıp çalınmadığını kontrol edebilecek, yavaş bir tempoda çalışınız ve onaltılık değerde nota içeren tartımlara dikkat ediniz.






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)