GENEL ÇALMA TEKNİĞİNDE SOL EL

     Sol elin temel görevi tuşe üzerinde istenen notaların bulunduğu perdelere basmaktır. Bu nedenle sol elin tırnakları kısa olmalı, tele ve tuşeye baskı yaparken bu hareketi engelleyici bir uzunlukta olmamalıdır. Parmakların farklı boylarda olmasından dolayı tuşe gibi düz bir zeminde tüm sol el parmaklarını buluşturduğunuzda, parmaklarınızın kendi boylarına göre farklı açılarda eklem yerlerinden büküldüğünü görebilirsiniz. Burada dikkat edilecek en önemli nokta; eklemlerin doğal bir şekilde bükülmesini sağlamak ve bilek ile elde kas gerilimine izin vermemektir.  

ETKİNLİK-1

       Sol el duruş pozisyonu Sol elin duruş pozisyonuna bir kalem yardımıyla görsellerdeki sırayı takip ederek uygulayınız. Sağ elinize bir kalem alınız ve sol el ikinci parmağınızın ucuna teğet gelecek şekilde tutunuz . Görsellerdeki gibi tüm parmakları aynı düzleme getirmek için bükünüz.  pozisyonu koruyarak gitar klavyesi üzerinde uygulayınız. Klavye arkasında duran başparmağınız 1 ve 2. parmağın arasında bir yerde konum almalıdır. Başparmağın görevi klavyeye baskı yapan parmaklara (1, 2, 3, 4 nolu parmaklara) destek sağlamaktır. Bu parmak eklemden bükülmeden dik kullanılmalıdır.


Sol el görevini iki aşamada gerçekleştirir:
 a) Tele dokunma: Birinci adım olan bu aşamada parmak istenen perdeyi bulur ve o perdenin en kaliteli sesini veren yer olan perde çubuğunun tuşe ile birleştiği –çalan kişiye göre– sol yanına dokunarak basacağı yeri parmak ucunda hisseder.
 b) Tele basma: Görev noktasına ulaşan parmak, tuşeden biraz yüksekte olan teli gereken baskı kuvvetini uygulayarak tuşe ile buluşturur. Böylece istenen sesi üretmek için pozisyon alınmış olur. Gereken tek şey sağ el parmağının teli çekmesidir.

Sol El Perdeye Dokunma ve Basma Çalışmaları Bu çalışmada sol elin parmaklarına rahat odaklanılması amacıyla sağ el kullanılmayacaktır. I. pozisyondaki perdelerin genişliği ve bu pozisyonda sol kolun açısından doğan geriliminin yüksek olmasından dolayı V. pozisyon tercih edilmiştir. 

ETKİNLİK-2
1.Oturuş pozisyonunuzu kontrol ettikten sonra sol kolunuzu oturduğunuz sandalyenin yanından aşağı doğru serbestçe bırakınız .
2. Kolunuzu dirsekten kırınız ve avuç içi yukarıya bakmak koşuluyla, elinizi klavyeye doğru getiriniz. Dirsek ve parmak uçlarınıza kadar kolunuz bir doğrultuda olmalı; bilekten sağa ya da sola doğru açı yapılacak şekilde kırılmamalıdır 







3. Gitarınızın 1. telinde, sol elinizin 1. parmağını V. perdeye yerleştiriniz; sırasıyla 2. parmağı VI., 3. parmağı VII., 4. parmağı da VIII. perdeye yerleştiriniz 
4-  2, 3 ve 4. parmaklarınız basılı dururken 1. parmağınız ikinci telde aynı perdeye (V.) önce dokunmalı, sonra yavaşça baskı yapmalıdır.

 5. Parmaklarınız bu pozisyondayken 2. parmağınızı ikinci tel VI. perdeye önce dokunarak sonra yavaşça baskı uygulayarak yerleştiriniz  Ardından sırasıyla 3. ve 4. parmağınızla aynı işlemi ikinci tel ve ilgili perdelere uygulayınız
5. Parmaklarınız bu pozisyondayken 2. parmağınızı ikinci tel VI. perdeye önce dokunarak sonra yavaşça baskı uygulayarak yerleştiriniz  Ardından sırasıyla 3. ve 4. parmağınızla aynı işlemi ikinci tel ve ilgili perdelere uygulayınız.


6. 1, 2, 3, 4 numaralı parmaklarınız artık ikinci tel V. pozisyondadır. Bu şeklide aynı işlemi aynı sıra ile 6. tele kadar uygulayınız. Altıncı tele vardığınızda, bu telden birinci tele doğru aynı işlemi uygulayınız; ama bu sefer 4. parmağınızla başlayıp sırasıyla 3, 2, 1 numaralı parmaklarınızı bir alt tele ilgili perdelere yerleştiriniz.

    Bu etkinliği uygularken, sırası gelen parmak dışında, başka herhangi bir parmağın hareket etmemesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmayı yaparken hareketlerinizi kontrol edebilecek yavaş bir hızda yapmanız oldukça önemlidir.
Sol eldeki parmakların perdeleri bulma, dokunma ve baskı kontrolleri için bu etkinliği aşağıdaki çalışmalarla zenginleştirip parmaklarınızı geliştirebilirsiniz.      
Birinci telden altıncı tele doğru;     Altıncı telden birinci tele doğru; 
1. 1 – 3 – 2 – 4                   4 – 2 – 3 – 1 
2. 1 – 4 – 2 – 3                   4 – 1 – 3 – 2 

ETKİNLİK-3
 Sol el dokunma-basma çalışmalarında aynı yönde hareket


1.
Etkinlik 1’deki gibi sol el parmaklarınızı V. pozisyona getiriniz. 1 ve 2. parmağınızı aynı anda birinci telden kaldırıp ikinci teldeki aynı perdelere yerleştiriniz. 
2. Parmaklarınız bu pozisyondayken 3 ve 4. Parmaklarınızı kaldırıp ikinci telde ilgili perdelere yerleştiriniz.

3. Artık ikinci tel V. pozisyondasınız. Bu şekilde altıncı tele kadar aynı işlemi uygulayınız. Altıncı telden birinci tele doğru 3, 4 – 1, 2 sırasını uygulayınız






KONU Birinci telden altıncı tele doğru Altıncı telden birinci tele doğru
1 1, 3 – 2, 4  2, 4 – 1, 3 
2 1, 4 – 2, 3 2, 3 – 1, 4
       Siz de kendi yaratıcılığınızı kullanarak, bu çalışmalara benzer alıştırmalar yapabilir, sol el parmaklarınızı değişik kombinasyonlar ile çalıştırabilirsiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)