GİTARDA İLERİ GERİ VURUŞLAR

   İleri - geri vuruşlar; sağ elde tirando tekniği pozisyonunda, kalın tellerden ince tellere (ileri) ve ince tellerden kalın tellere (geri) doğru genellikle “ i ” parmağı ile yapılır. İleri vuruş “   ” ya da “   ” işareti, geri vuruş ise “   ” ya da “  ” işareti ile gösterilir. Akor seslerinin üzerinde herhangi bir parmak ismi belirtilmemişse vuruş “ i ” parmağı ile yapılırken farklı parmakların kullanılması isteniyorsa ilgili parmak dizek üzerine yazılır.

“ p ” parmağınızı 6. tel üzerine (ya da tuşenin kenarına) yaslayınız.



Beş, dört, üç, iki ve birinci tellere  yukarıdan aşağıya doğru “ i ” parmağınız (tırnağın üst kısmı) ile hızlıca vurunuz.



Aynı telleri aşağıdan yukarıya doğru  “ i ” parmağınız ile hızlıca çekiniz.




Rasgueado Tekniği        

      Rasgueado, sağ el parmaklarının ileri - geri vuruşları farklı formüllerle çalması tekniğine denir. Nota yazımında rasg. kısaltması ile de gösterilebilir. Flamenko müziğinde sıkça kullanılan bu gitar çalım tekniğine günümüz gitar eserlerinde de yer verilmektedir.

“ p ” parmağınızı 6. tel üzerine (ya da tuşenin kenarına) yaslayınız. “ e ” parmağınızı  (serçe parmak) “ a ” nın, “ a ” parmağınızı “ m ” nin, “ m ” parmağınızı da  “ i ” nin üzerine yerleştiriniz
Beş, dört, üç, iki ve birinci tellere yukarıdan aşağıya doğru “ e ” parmağınız ile hızlıca vurunuz.





Aynı tellere yukarıdan aşağıya doğru “ a ” parmağınız ile hızlıca vurunuz.

Aynı tellere yukarıdan aşağıya doğru “ m” parmağınız ile hızlıca vurunuz.
Aynı tellere yukarıdan aşağıya doğru “ i” parmağınız ile hızlıca vurunuz.






        Rasgueado tekniği içeren etüt ve eserleri, kısa zaman aralıkları ile parmaklarınızı fazla zorlamadan çalışınız. Alıştırmaları metronom ile yavaş bir tempoda çalışıp, zamanla tempoyu artırarak pekiştiriniz.    Çalınan eser içinde ritmik varyasyonlar yaratabilmek amacıyla değişik rasgueado formülleri uygulanabilir. Bunlardan en yaygın olanı dörtleme rasgueadodur. 

Aşağıda verilen dörtleme formüllerini rasgueado tekniği ile çalınız. 


  Beşleme, altılama ve yedileme formüller, dörtleme formülün sonundaki “ i ” parmağı ile yapılan ileri - geri vuruşların sayısı artırılarak yapılır.

Aşağıda verilen beşleme, altılama ve yedileme formüllerini rasgueado tekniği ile çalınız.

 Aşağıda verilen üçleme formülleri rasgueado tekniği ile çalınız.

 Tambora Tekniği

  Tambora, “ p ” parmağının sol yanı ile köprü yakınında tellere hafifçe vurarak çalma tekniğidir. Bu tekniği uygularken bilek son derece esnek olmalı, elin ağırlığı (kolun değil) tellerin ses vermesini sağlamalıdır. Tambora, nota yazımında T, Tam, Tamb.,    gibi kısaltma ya da sembollerle de gösterilebilir.
Sağ elinizi köprü yakınında köprüye paralel bir biçimde tutunuz.








Sağ ön kolunuzu gitardan kaldırmadan, bileğinizi ve elinizi bir bütün olarak hızlıca hareket ettirerek  “ p ” parmağınızın sol  yanı ile tüm tellere hafifçe vurunuz. 
Vurduktan sonra, “p” parmağının, telleri susturmamasına dikkat ediniz.      

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)