BÖLÜM 7 SEYİR ARAÇLARI

Seyir Araçları

Seyir araçları geminin mevki bulmasına yardımcı olan cihazlardır. Bu cihazlar köprü üstünde bulunurlar,
bunlar:
-Haritalar                                        -Elektronik seyir araçları (GPS, ECDIS)
-Pusula                                           -iskandil
-Radar                                            -Sekstant
-Kronometre                                   -Seyir kitapları

Deniz Haritaları

Denizcilikte kullanılan haritalar; denizdeki akıntı, derinlik, dip yapısı, şamandıralar, trafik hatları, uyarılar, karada ise fenerler, limanlar gibi yapı ve işaretleri gösteren özel olarak hazırlanmış haritalardır.
Bir haritanın köşelerinde ve harita kitabesi adı verilen kısmında haritayı tanıtıcı bilgiler bulunur. Haritaların köşelerinde, baskı tarihi, baskı şekli, ilk basıldığı yer, boyutları, harita numarası, küçük düzeltmeler, uyarılar bulunur. Ayrıca haritanın üzerinde kadem, kulaç, mil ve metre arasında dönüştürme çizelgeleri ile pusula gülü bulunur. Harita kitabesinde ise, haritanın adı, hangi bölgeye ait olduğu, derinlik ölçümlerinin hangi ülke tarafından yapıldığı, derinlik ve yükseklik ölçü birimi, projeksiyon sisteminin adı, haritanın ölçeği yazılıdır. Bunlara ek olarak bazı uyarı ve hatırlatmalar da bulunabilir.
Haritada Bulunanlar
Enlemler ve Boylamlar
Haritalar enlem ve boylamlarla bölünmüşlerdir. Ekvator 0° li enlemdir. 
Enlemler ekvatordan kuzeye doğru 90° ye kadar, güneye doğru da 90° ye kadar toplam 180 tanedirler. Boylamlar ise 000° den doğuya doğru 180° ye, batıya doğru da 180° ye kadar toplam 360 tanedirler. İngiltere’deki Greenwich kasabasından geçen boylam 0 dereceli boylamdır.
Birer derece olan bu bölümler haritanın ölçeğine göre ayrıca dakika ve saniye olarak alt bölümlere ayrılarak gösterilmişlerdir. Bir derece 60 dakikaya ve 1 dakika 60 saniyeye bölünmüştür. 1°= 60'  
1' =60"
Enlem Boylam
Sayfa 1/4



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)