Dukan Diyeti

İddia
Bir haftada 4.5 kilo at ve asla geri alma. 2000 yılında diyetini oluşturan Fransız pratisyen ve beslenme uzmanı Pierre Dukan'ın Diyet kurallarını takip ederseniz , başarabilirsiniz.
Yağsız protein, yulaf kepeği, su ve günlük 20 dakikalık yürüyüş, planın kalbinde yer almaktadır. Teori, karbonhidratların sınırlandırılmasının vücudunuzu yağ yakmaya zorlamasıdır.


Temel olarak, eğer varsa, çok az karbonhidrat içeren, onaylanmış gıdalar listede olduğu sürece sınırsız miktarda yemek yiyebilirsiniz.

Ne Yenir?
Çok fazla protein ve yulaf kepeği yiyor olacaksınız.

Diyetin dört aşaması vardır.

1- “Saldırı” safhası sırasında (1-10 gün), idare edebileceğiniz tüm yağsız proteinleri, ayrıca 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği yer ve günlük en az 6 su bardağı su içersiniz.
2- “Seyir” aşamasında (ki bu birkaç ay sürebilir), her gün sınırsız miktarda nişastasız sebzeler ve  ek yarım çorba kaşığı yulaf kepeği yiyiyorsunuz.
3- Üçüncü aşamaya geldiğinizde, “sağlamlaştırma” (kaybettiğiniz her yarım kilo için 5 gün), her gün sebzeleriniz, bir parça meyve, 2 dilim tam tahıllı ekmek ve 1 porsiyon sert peynir alabilirsiniz. Bu aşamada, istediğiniz her şeyi yiyebileceğiniz. 1 veya 2 porsiyon nişastalı gıda ve 1 veya 2 “kutlama” yemeğine de sahip olabilirsiniz.
4- Son aşama olan “İstikrar” (devam ediyor), bakımla ilgilidir. Diyetin “Saldırı” safhasındaki tüm protein kurallarını takip ettiğiniz haftada bir gün hariç, istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Bu aşamada, günde 3 yemek kaşığı yulaf kepeği de yiyorsunuz ve her gün 20 dakika yürüyünüz.
Şekersiz sakız, yapay tatlandırıcılar, baharatlar ve şekersiz kahve ve çaya izin verilir.

Alkol olarak, sağlamlaştırma ve İstikrar aşamalarında günde bir kadeh şarap içebilirsiniz.
Çaba Düzeyi: Orta
Yemeğinizi hazırlamak sorun olmaz ve egzotik bileşenlere ihtiyacınız yoktur. Ama diyetin başında yiyebileceğiniz şeylerde oldukça kısıtlı olacaksınız.

Kısıtlılık düzeyi: Temel olarak protein ve yulaf kepeği tüketmek yorucu olabilir.

Yemek yapmak ve alışveriş yapmak: Bu diyet için plan yapmak, alışveriş yapmak ve yemek hazırlamak kolaydır.

Paketlenmiş yiyecekler veya yemekler: Gerekli değildir.

Şahsen görüşme: Hayır.

Egzersiz: Plana günlük 20 dakikalık bir yürüyüş şarttır.

Diyet Kısıtlamaları veya Tercihler için izin veriyor mu?
Vejetaryen veya vegan: Bu diyet, bir çok yağsız et, kümes hayvanları, balık, kabuklu deniz ürünleri, yağsız süt ürünleri ve yumurta yemeye dayanmaktadır. Seitan(pişmiş buğday glüteninden yapılan yüksek proteinli vejetaryen yiyecek), tempeh(kızartılmış fermente soya fasulyesi tarafından yapılan bir Endonezya yemeği.) ve tofu(soya peyniri) mevcut vejetaryen protein seçenekleridir - fasülye, fındık ve mercimek, diyetin izin verilen gıdalar listesinde değildir. Yediğiniz tüm protein (meyveler veya sebzelere izin verilmediği günlerde) günlerinde et yemezseniz diyet sıkıcı gelebilir..

Az yağlı diyet: Zaten düşük yağlı bir rejimi takip ediyorsanız veya çok az yağlı yiyecekler yemek gerektiren bir kalp rahatsızlığınız varsa, bu diyet tam size göredir, çünkü izin verilen gıdalar, özellikle protein, sebzeler, ve meyve - yağsız, az yağlı veya yağsızdır.

Glutensiz: Diyetin önceki aşamaları glutensiz bir diyet için işe yarayabilir, ancak kurallar gevşedikçe, kesinlikle glutensiz değildir. Glütenden tamamen kaçınmaya çalışıyorsanız, gıda etiketlerini dikkatli bir şekilde okumak için alışkanlık haline getirin.

Bilmeniz gereken başka ne var
Maliyetler: alışverişinizin ötesinde hiçbiri yoktur; bu isteğe bağlıdır ve aylık 200 TL civarındadır..

Destek: Bu planın güçlü bir topluluk yönü var. Resmi web sitesi, örnek tarifler, gerçek erkek ve kadınlardan (sadece süperstarlar değil) ilham verici başarı öyküleri ve her aşamada diyetisyenlere rehberlik eden antrenörler sunmaktadır.
Maryann Jacobsen, MS, RD, diyor ki:
Çalışıyor mu?

Bu diyetin ilk aşamaları, plana izin verilen az miktarda karbonhidrat nedeniyle önemli ölçüde kilo kaybına yol açacaktır. Ama hedef ağırlığınıza ulaştıktan sonra normal yemeğe geri döndüğünüzde, bu kilonun bir kısmını geri kazanabilirsiniz.

Araştırmalar, yüksek proteinli diyetlerin kilo kaybı için etkili olduğunu gösteriyor, ancak uzmanlar hala uzun vadeli etkilerin sağlık ve kilo için ne olduğunu bilmiyorlar. Ve egzersizle birlikte bir protein gününe sahip olmanın kilo kaybını korumak için yeterli olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Belirli Koşullar İçin İyi mi?

Diyet, belirli sağlık koşullarında yardımcı olabilecek kilo kaybına yol açabilse de, riskler faydalardan daha ağır basabilir.

Diyabet için ilaç kullanıyorsanız, muhtemelen dozunuzu değiştirmeniz gerekecektir, çünkü ilk iki aşamada karbonhidratlar çok düşüktür. Böbrek hastalığınız varsa, böbreklerin kullanabileceğinden daha fazla protein alabilirsiniz. Kalp rahatsızlığınız veya sindirim bozukluğunuz varsa, kalp için sağlıklı lifleri kaçırıyor olursunuz.

Bu planın kısıtlayıcı niteliğinden dolayı, bir sağlık durumunuz varsa öncelikle doktorunuza başvurmanız önemlidir.
Son Söz

Diğer yüksek proteinli diyetlerden farklı olarak, bu plan, doymuş yağ oranı yüksek olan yağsız protein kaynaklarına odaklanmaktadır. Ve protein kilo vermenize yardımcı olarak daha dolgun hissetmenizi sağlar.

Olumsuz olan, bu planın yaşam boyu sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğretmediğidir. Daha da sorunlu olan, hedefinize ulaşana kadar sağlamlaştırma aşamasında kalmanızı önerir. Kaybedecek çok ağırlığınız varsa, bu faz aylar hatta yıllar boyunca devam edebilir ve bu da beslenme açısından yetersiz beslenmeye yol açabilir.

Nispeten az miktarda kilo kaybetmek istiyorsanız, bu diyet sizin için işe yarayabilir. 50 yaşın üzerindeyseniz veya diyabet gibi bir rahatsızlığınız varsa veya çok fazla kilo vermeniz gerekiyorsa, önce doktorunuzla konuşun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)