GİTARDA ÇOK SESLİ ÇALMAK

      Bu üniteye kadar verilen tüm alıştırmalar teksesli idi. Gitar, piyano ve arp gibi çoksesli bir çalgıdır. Çokseslilik, birden fazla sesin aynı anda seslendirilmesine denir. Çokseslilik bir ezgiye eşlik eden başka bir ezgi ile olabildiği gibi, bir ezgi çalınırken ona eşlik eden tek bir bas veya akor ile de mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda bir bas için yazılmış ezgiye tiz tellerle eşlik de yazılabilir. Ayrıca art arda farklı sağ el parmak kombinasyonları ile tellerin ardışık bir şekilde çekilmesi de bir çokseslilik yöntemidir. Buna “arpej” denir. Bu çalma şekli gitar müziğinin vazgeçilmez bir özelliğidir. Gitar için yazılan eserler anlatılan bu çokseslilik özelliği üzerine kuruludur. 

ÇOKSESLİ ÇALMADA SAĞ EL

      Birden fazla sesin aynı anda seslendirilmesi için, sağ eli teksesli çalmadan farklı kullanmak gerekir. Buna göre sağ el aynı anda en az iki teli çeker. Aynı anda tınlaması gereken notalar üst üste yazılır ve sağ el parmaklarını ifade eden simgeler aşağıdan yukarıya doğru okunur, öyle çalınır. Bir başka ifadeyle; üst üste yazılan notalar aynı anda blok olarak çalınır. Aynı anda çalınacak telleri çekmek için parmak hazırlama yöntemine “tam parmak hazırlama” denir. Parmaklar ilgili teller üzerinde konumlandırılır ve tek parmakmış gibi aynı anda hareket ettirilir.

       Alttaki alıştırmaları çalarken seslerin aynı anda ve aynı gürlükte çalınmasına dikkat ediniz.





      Gitar müziğinde icra edilen çokseslilikte “p” parmağının ayrı bir önemi bulunur. “p” genellikle bir arpejin veya akorun ana sesini, ya da bir melodiye karşılık yazılmış bas ezginin seslendirilmesini sağlar. 

      Çoksesli uygulamalarda sol elde birden fazla parmak aynı anda kullanılabilir. Bu parmaklar aynı ve zıt yönde hareket edebilirler. Burada önemli olan hangi notanın ne sürede tınlaması gerektiğine dikkat etmektir. Gereğinden önce parmak kaldırılmamalı ya da gereğinden fazla tutulmamalıdır; aksi takdirde nota istenen süre kadar tınlamamış olur. 





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)