GİTARDA POZİSYON OLGUSU

       Daha önceki derslerimizde gitar tuşesi üzerindeki perdelerin tek tek Romen rakamları ile belirtildiğinden bahsetmiştik. Bu rakamlar aynı zamanda sol el pozisyonlarını adlandıran rakamlardır. Gitarda sol el pozisyonu 1 numaralı parmağa (sol el işaret parmağına) göre belirlenir. 1. parmak kaçıncı perde karşısındaysa sol el o numaralı pozisyondadır ve Romen rakamı ile belirtilir. Örneğin, III. Pozisyon, V. pozisyon, IX. Pozisyon… gibi.            

             Daha önce çalıştığımız etüt ve eserler I. pozisyonda idi. Sol elimizi bu pozisyonda tuttuğumuzda altı telde, ilk dört perdeye birer parmağımızı basabilecek konumda idik; 1. parmağımız I. perde, 2. parmağımız II. perde, 3. parmağımız III. perde ve 4. parmağımız IV. perde karşısındaydı.  Sol elimizi II. pozisyona getirdiğimizde 1. parmağımız II. perde, 2. parmağımız III. perde, 3. parmağımız IV. perde ve 4. parmağımız da V. perde karşısına geçmiş olur. Aşağıdaki şemada I. ve II. Pozisyonun içerdiği perdeler gösterilmektedir:


GİTARDA POZİSYON GEÇİŞ

      Gitar yazısında pozisyon değişikliği, pozisyonun değiştiği yerin üzerine yazılır. Gitar çalarken pozisyon değişikliği ile karşılaşınca sol el ilgili perdeye doğru hareket ettirilerek 1. parmağın istenen perde karşısına gelmesi sağlanır.  

       Pozisyon değişikliklerinde “klavuz parmak” büyük rahatlık sağlar. İki pozisyon arasında ortak kullanılan parmak varsa buna “klavuz parmak” denir. Nota yazısında hangi parmak klavuzsa onun önüne tire (-) konur ve bu parmak iki pozisyon arasında tel üzerinde bir köprü görevi görür; iki pozisyon arasındaki ortak parmak yeni görev yerine geçerken telden çok fazla uzaklaşmaz ve tel üzerinde ses çıkartmadan sürülerek diğer pozisyona götüren öncü parmak olur. Aşağıda verilen iki oktavlık Mi Kromatik dizisini yavaş bir tempoda çalınız. Çıkıcı durumda 1 numaralı parmak klavuz, inici durumda ise 4 numaralı parmak klavuz olarak belirlenmiştir.




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)