Her şeye maydanoz olmak.


 Her şeye maydanoz olmak.

Pazarcı pazar yerinde bağırır," Her şeye maydanoz" bu sözü söylerken o anda maydanoz satmaktadır,     Maydanoz gerçekten halk tarafından çok kullanılmaktadır, Kullanımı yemeklerin içinde olduğundan başka süs aracı olarak, yemekleri süslemek için de kullanılmaktadır. Bu kadar çok kullanıldığı için bazı insanlar maydanozun kullanım şeklinden hoşlanmayarak, her şeye maydanoz konulamayacağını söylemek için her şeye maydanoz olma deyimini türetmiştir. 


       Fakat ileride anlatacağım gibi maydanoz öyle faydalı bir bitkidir ki, maydanozun bu faydalı yanlarının çokluğu nedeni ile, Maydanoz olmak; Bir kimsenin maydanoz gibi çok bilgili ve faydalı olmaya çalışması halinde de, maydanozun faydalı yanına yetişemeyeceğini daima ondan eksik kalacağını gösteren de bir terimdir.

         O halde annem " Her şeye maydanoz olma" derken, bana evet bir şeyler biliyorsun ama bilmediğin yönleri de var demektedir. o halde bilip bilmeden karışma komik olursun, diğer insanlarda da farklı bilgiler var demektedir.

          Pazarcının "Her şeye maydanoz" demesi hem maydanozu satması yönünden hem de maydanozun yararları yönünden doğru bir söyleyiştir  ki aynı zamanda maydanoz satan esprili bir şekilde halkın" her şeye maydanoz olma" deyimine gönderme yaparak espride bulunmaktadır. Hoş bir söyleyiş.

Şimdi Maydanoz nedir ki bu kadar faydalıdır şimdi buna değinelim;

            Bilimsel adı Petroselinum hortense ve Petroselinum crispum olan maydanoz, Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Geleneksel tıpta yüzyıllardır doğal detoks ilaçları, diüretikler ve antiseptik ve antienflamatuar ajanlar olarak kullanılmıştır. Salatalıklara ve yemeklere eşsiz bir lezzet katan maydonoz, antioksidan zengini, bol lifli, vitamin ve mineral deposudur.

     Maydanoz, çeşitli sağlık faydaları olan bir bitkidir. Maydanozu beslenmenize dahil etmek; anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu göz önüne alındığında osteoporozu önlemeye, ayrıca hazımsızlık, mide krampları, şişkinlik ve bulantı gibi gastrointestinal sorunları rahatlamaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

MAYDANOZUN BAŞLICA FAYDALARI

– Vücudu kardiyovasküler problemler ve nörodejeneratif hastalıklar gibi birçok kronik hastalık riskini artıran serbest radikal hasarından korur.

– Böbreklerin doğal olarak temizlenmesine yardımcı olur.

– Meme kanserine karşı koruyucu etkileri vardır.

– Şişkinliği önler.

– Enflamasyonla savaşır.

– Kemik sağlığını geliştirir.

– İdrar söktürücüdür.

– Maydanoz, artritle ilişkili ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur.

– Düşük kalorili olduğu için kilo vermeye yardımcı olur.

– Katarakt ve göz tansiyonu gibi hastalıkları önler.

– Kalp damar sağlığını korur.

– Karaciğeri temizler.

– Kabızlığa iyi gelir.

– Ülser ve reflü gibi hastalıkları önlemeye yardımcıdır.

– Ağır adet dönemlerinde ağrıları azaltır.

– Saç hücrelerini yeniler.

– Kepeklenmeyi önler.

– Cilt lekelerinin ve yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur.

– Akne için mükemmel bir çözümdür.

– Vücudu detoks eder.

– Sindirimi teşvik eder.

– Osteoporozun önlenmesinde yardımcı olur.

Osman Müftüoğlu Her şeye maydanoz olun diyor. Makalesi için tıkla


MAYDANOZUN İÇİNDE HANGİ VİTAMİNLER VAR?

100 g maydanozun besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Su: 87,71 g, Enerji: 36 kcal, Protein: 2,97 g, Toplam yağ: 0,79 g, Karbonhidrat: 6,33 g, Lif: 3.3 g, Toplam şekerler, NLEA dahil: 0.85 g, Kalsiyum: 138 mg, Demir: 6.2 mg, Magnezyum: 50 mg, Fosfor: 58 mg, Potasyum: 554 mg, Sodyum: 56 mg, Çinko: 1.07 mg, Bakır, Cu [mg] 0.15, Manganez, Mn [mg] 0.16, Selenyum, Se [µg] 0.1, C vitamini, toplam askorbik asit [mg] 133, Tiamin [mg] 0.09, Riboflavin [mg] 0.1, Niasin [mg] 1.31, Pantotenik asit [mg] 0.4, B-6 Vitamini [mg] 0.09, Folat, toplam [µg] 152, Folat, gıda [µg] 152, Folat, DFE [µg] 152, Kolin, toplam [mg] 12.8, A Vitamini, RAE [µg] 421, Karoten, beta [µg] 5054, A Vitamini, IU [IU] 8424, Lutein + zeaksantin [µg] 5561, E Vitamini (alfa-tokoferol) [mg] 0.75, Tokoferol, gama [mg] 0,53, K Vitamini (filokinon) [µg] 1640, Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.13, Yağ asitleri, toplam tekli doymamış [g] 0.3, Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0.12, Fitosteroller [mg] 5, Triptofan [g] 0.05, Treonin [g] 0.12, İzolösin [g] 0.12, Lösin [g] 0.2, Lizin [g] 0.18, Metiyonin [g] 0.04, Sistin [g] 0.01, Fenilalanin [g] 0.15, Tirosin [g] 0.08, Valin [g] 0.17, Arginin [g] 0.12, Histidin [g] 0,06, Alanin [g] 0.2, Aspartik asit [g] 0.29, Glutamik asit [g] 0.25, Glisin [g] 0.15, Prolin [g] 0.21, Serin [g] 0.14



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)