Üç ses öğrenimi (DO RE Mİ)

Notalar  porte üzerinde bulunduğu yere göre hep aynı sesi verir. Bu ses enstrümandan enstrümana yada şarkıcıdan şarkıcıya değişmez o  hep aynı sestir. Bu nedenle öğrendiğimiz sesleri ezberleyelim
ve porte üzerindeki yerine göre o sesi çıkartalım ve o sesi belirtilen süre kadar ismi ile söyleyelim. Böylece şarkıların notalarını elimize aldığımızda o şarkıyı söyleyebileceğiz.
      Ben piyano ile nota süresi kadar sürede, o notanın porte üzerindeki yerine göre sesini çalacağım, daha sonra o sesi ismi ile beraber kendim söyleyeceğim. Sizler de o notayı doğru söylemeye çalışın. Mutlaka o sesi ismi ile birlikte doğru çıkartın. pek çok kez o sesi dinleyip hafızanıza kazıyın. Kolay gelsin başlayalım.

Do sesi

Temel müzik işaretleri konusunu tam öğrendikten sonra incelemeye başlayalım. Aşağıdaki resimde dizek üzerinde sol anahtarı var ve yanında 2/4 yazılıdır sonra ölçü çizgisi sonrada do sesinin yerinde 2 lik nota vardır ve daha sonra bir tane daha ölçü çizgisi vardır. Ne anlayacağız. önce Sol anahtarına göre nota seslerinimn yerlerini bilip, o sesi çıkartacağız. sonra 2/4 bize ölçü içerisinde 4 lük nota süresi kadar iki adet vuruş olacağını söyledi. ölçü çizgisi ölçünün başladığını ve nota değeri ikilik nota olduğunu yani iki adet 4 lük nota süresi kadar süre de DO sesini çıkartacağımızı söylüyor sonra da ölçü çizgisi kapanıyor. Görüldüğü gibi ölçü çizgisi içerisinde 2 adet vuruş. her vuruş 4 lük nota süresi kadar olacak. yani ölçü çizgisi içerisine konacak notaların ve es lerin toplam süresi en çok 2 adet Dörtlük nota vuruşu süresi kadardır. 

Do Re Mi seslerinin öğretimi

    Aşağıdaki video da ilk önce metronomun tik tak sesi gelecek ardından tik tak sesi ile beraber piyano da DO sesi gelecektir. Sonraki gelen ölçü de sadece tik tak metronom sesi ve daha sonraki ölçüde de kendim DO sesinini piyano sesi ile birlikte söyleyeceğim. sonra tekrar metronom sonra piyanonun RE sesi, sonra metronom ve sonra da kendim piyano ile birlikte RE sesini çıkartacağım.  böyle devam ederek en sonunda Mİ sesini çıkartacağım. 
      Sizde kendiniz bu sesleri çıkartarak, seslerin nota yerlerini ve sürelerini ezberleyiniz. Bildiğiniz gibi sadece 2 lik nota 2/4 lük ölçü içerisinde var. Metronom tik ve tak sesleri ile bir ölçüde iki vuruş yapıyor. Metronom süresi (Tempo) dörtlük nota=60 olarak ayarlı yani saniyede 1 vuruş yapıyor. 
METRONOM VURUŞLARI: Metronom sayı değeri dakikadaki vuruş sayısını söyler. Eğer sayı değeri 60 ise dakikada 60 adet vuruş var demektir. Her bir vuruş ise yazılan nota değeri ile belirtilir. Yani o nota değeri  bir vuruş olur.  



Alıştırma 1

Aşağıdaki alıştırmayı piyano seslendirirken sizde sırası geldiğinde o notayı görüp ismini söyleyip seslendiriniz. Daha sonra piyanoyu durdurup. notalara bakarak siz seslendiriniz. daha sonra tekrar piyano sesini açıp sesin doğruluğunu kontrol ediniz. eğer nota adını yanlış söylediğinizi düşünüyorsanız yukarıdaki üç ses DO RE Mİ seslerini ve yerlerini tekrar dinleyip kontrol ediniz. Sadece sesleri dinleyip notaların adlarını da tahmin etmeyi deneyin.


Alıştırma 2

aşağıda hem sekizlik nota (dörtlük lük notanın yarı süresi kadar sürede seslendirilecek ) örneği verdim. Hemde 4 lük sus (.es) kullandım. tempo gene dörtlük nota=60. nodaların adlarıyla birlikte seslendiriniz.

           Çocuk ve Kadınlar seslendirecek (soprano. mezosoprano, alto, tenor)

            Erkekler seslendirecek (Bas, Bariton)




Alıştırma 3

Aşağıdaki örnekte tempo değeri olarak dörtlük nota=90 yaparak, bir dakikada 90 vuruş yapılack her dörtlük nota bir vuruş olacaktır. Bu kadar hızlı vuruşa moderato denmektedir.
Moderato=90-110 vuruş arası

Çocuk ve Kadınlar seslendirecek (soprano. mezosoprano, alto, tenor)

 Erkekler seslendirecek (Bas, Bariton)



_________________________________________________________________________________
SOLFEJ(MÜZİK) ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)