A) Baget Tutuş Teknikleri :
Davulcunun bageti kavrama şekli ve en rahat çalabileceği pozisyon kişinin kendi seçimi ile belirlenir. Sizi en rahat hissettiren tutuş, doğru pozisyondur. Amaç, davulcunun kas gruplarının rahatlığını, bilek hareketinin ön planda olmasını sağlamaya çalışmaktır. Bununla beraber genel olarak Alman, Fransız ve geleneksel tutuş olmak üzere çeşitli tutuş teknikleri de vardır. Geleneksel tutuştaki pozisyon, bando trampetçilerinin tutuş şekillerini ifade eder. Alman ve Fransız tutuş pozisyonları birbirine benzemekle beraber, bilek kullanımının teknik açıdan daha elverişli olması nedeniyle, Alman tutuş tekniği "Uygun Tutuş" pozisyonu olarak kabul edilmektedir.
● Geleneksel Tutuş
Sağ el dayanağı
başparmak ile birinci parmağın ilk eklemi arasındadır ve kalan parmaklar hafifçe bagetin etrafına sarılır. Parmaklar daha sonra çubuk hızını artırmak için kullanılacağından, sağ elin iki parmağını çubuğun üzerinde tutmak ve sağdaki parmakların kalan parmaklarını çubuğun altına hafifçe temas ettirmek önemlidir.
Sol el sopası;
başparmağın tabanında, parmak ile ilk parmağın mafsalı arasında tutulur. Bu nokta, çubuğun dayanak noktası veya dönme noktası hâline gelir. Sonra çubuk ikinci ve üçüncü parmak arasında, parmakların ikisi bagetin üstünde ve diğer ikisi de çubuğun altında durur
● Uygun (Alman) Tutuş
Bu tutuşta sağ ve sol el birbiri ile aynı pozisyondadır. Başparmağın ilk boğumu ile işaret parmağının ikinci boğumu bageti tutarken diğer üç parmak bagetin etrafına çok sıkı olmayacak şekilde sarılır. Baget elin içerisinde ne çok sıkı ne de çok serbest olmalıdır. Rahat bir tutuş şekli sağlanmalıdır. Bunun nedeni bilekleri çalıştırmak ve diğer boşta kalan parmakların da yay görevi görmesini sağlamaktır
B) Bagetleri Doğru Teknikle Kullanma
Baget tutuş pozisyonu kişiden kişiye değişebileceği gibi genelde ve en geçerli pozisyon olarak "German grip" denilen Alman stili kavrama tekniği uygun bir tutuş biçimidir. Bu tutuştaki hedef kasların çalım hızına uyumunu ve rahatlığını sağlamaktır. Tutuş pozisyonunu oluştururken avuç içinin yere doğru bakması sağlanır. Bu tutuş pozisyonundaki amaç bileğin aşağı-yukarı hareketini elde etmektir. Bu hareketi yaparken bilek neredeyse doksan derecelik bir açı ile hareketini tamamlar.
Yanlış tutulan bilekler ile yapılan çalışmalar temel hareketin dışına çıkacağından düzeltilmesinde problemler yaşanabilir. Yapı gereği bileğin düz olarak aşağı yukarı hareketi kısıtlı olacağından uygun hızlanma ve seri hareketlere izin vermemektedir.
Yanlış bilek açısı |
Doğru baget tutuşunda:
Başparmak ile işaret parmağının birinci boğumlarından bagetin denge noktasında kavrama yapılır Diğer parmaklar bagetin üzerine konur ve ne çok sıkı ne de çok serbest tutulur.
Vuruş yaparken kollar ve dirsekler abartılı bir şekilde vücuttan uzak olmamalıdır. Normal duruşta nasıl rahat bir şekilde duruyorsa öyle durmalıdır. Avuç içleri yere doğru bakmalı, baget el içerisinde kontrolsüz dolaşmamalıdır. Baget, trampetin üzerine yerleştirildiğinde üçgen konumunda bir pozisyon almalıdır. Vuruşlar koldan veya omuzdan değil bilek yardımıyla yapılmalıdır. Tutuş tekniğinin kavranması ile daha çabuk ve daha yüksek bir ses düzeyi elde edilir. Vuruş yaparken baget doksan derecelik dik bir açı ile ve eşit hızla inmeli, bagetin uçları ile vuruş yapılmalıdır.
BİLGİ NOTU:
Tekniğin uygulanmasında disiplinli çalışmak çok önemlidir. Bu konuda kendinizi aşağıdaki kriterlere göre değerlendirip çalışmalarınıza yön verebilirsiniz.
1. Günlük harcayacağınız zamanı hesaplayın.
2. Her gün çalışabileceğiniz bir saat belirleyin.
3. Parçadan bütüne ulaşmaya çalışın. Örneğin, kısa egzersizlerinizi haftanın günlerine bölüp bu çalışmaları hafta sonunda birleştirmeye özen gösterin.
4. Egzersizlerinize odaklanıp çalışmalarınızda kısa molalar vererek çalışınız.
5. Her yeni çalışmadan önce, eski çalışmalar mutlaka gözden geçirilmelidir.
6. Çalışma isteğinizin yerinde olup olmadığını kendinize sormalısınız. Özensiz ve isteksiz çalışmada çıkan sesler sizi daha fazla yoracaktır.
7. Kaslarınızı ısıtmak için çalışmalarınıza yavaş tempo ile ve basit egzersizlerle başlayınız.
8. Yorulmanız halinde ya da dış etkenlerin sizin çalışmanıza engel olması durumunda kısaca verimli bir çalışma sağlayamadığınızda çalışmayı sonlandırınız. Bir sonraki gün çalışmanıza kaldığınız yerden devam ediniz.
9. Çalışmalarınıza kendinizden de bir şeyler katmaya çalışın. Yeni fikirlerinizi denemek için kendinizi serbest bırakın.
10. Davul setinizin her bir parçasını kendinize yakın bir konuma getirmelisiniz. Böylece her parçaya daha çabuk ulaşacak ve hızlı hareket edebileceksiniz.
11. Kısaca ulaşılmak istenen hedefe varmak için yapılması gereken şeyler: Düşünmek, planlamak ve hareket etmektir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)