Fırçalar, Palet bıçakları ve spatüller

Fırçalar

    Palet üzerinde yağlı boyaları karıştırıp elde edilen boya renklerini tuval üzerine sürmek amacı ile kullanılırlar.


Biçimlerine göre
  • Ucu sivri olan fırçalar
  • ucu yassı olan fırçalar
  • ucu yuvarlak olan fırçalar
Kıl cinslerine göre
  • Domuz kılından yapılma sert fırçalar
  • Yumuşak tüylü samur yada sansar tüylerinden yapılan fırçalar
       Kalın fırçalar uçları kesik veya yassı olarak kullanılır. Bol boya sürmek için ve geniş yüzeyleri daha çabuk kapatmak için kaba çalışmalarda kullanılır. yada ağaçlık yerlerde pek çok yaprak efektini aynı anda oluşturmak amacıyla sanatsal olarak kullanılırlar. Yumuşak olan samur fırçaların uçları sivridir, daha ince işlerde kullanılırlar. Yumuşak bir dokunuş oluştururlar.

       Fırçalar 1 den 22 ye kadar ikişer ikişer atlayarak numaralandırılırlar 0,1,2,4,6,8,...gibi. küçük numaralar ince büyük numaralar kalındır. resme yen başlayanlar için 1, 4, 6, 12 numaralı fırçalar idealdir. Çok geniş samur tüylerinden yapılmış fırçalar, tabloda fırça izlerini yok etmek, suların, göklerin saydamlığını elde etmek için zaman zaman tablolarda kullanılırlar.

      Resim yapmaya başlamadan önce, fırçaları birkaç saat su içerisinde tutmakla fırçanın tüyleri kabarır, yumuşar rahat bir boya sürmeyi sağlarlar. Yağlıboya çalışmasını bitirdiğinizde fırçalar neft yağı ile iyice silinmeli, ılık suda sabunlanarak boyalarından arındırılmalıdır. Uzun müddet çalışılmayacaksa fırçalar zeytin yağı ile ovularak, toz almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Böylece fırçaların ömrünü uzatmış olursunuz.

Palet Bıçakları ve Spatüller

         Boyaları ezmek, tuvalden fazla boyaları almak, yada doğrudan tuvale boya sürerek resim yapmak için de kullanılırlar. Bunlardan birisi mala biçimlidir, tuvale yanlış sürülen boyayı kazıyıp çıkarmada kullanılır. Diğeri bıçak biçiminde olup, toz boyaları ezerek macun oluşturmak, yada palet üzerinde yağlı boyaları birbirine karıştırmak için kullanılır.

_________________________________________________________________________________
YAĞLIBOYA RESİM SANATI ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)