Yağlı boya resimler, karton kontrplak veya tuval adı verilen tahta çerçevelere gerilmiş bezler üzerine yapılır fakat ilk önce bunların astarlamak gerekir.
Astarlamanın nedeni yağlı-boyayı tuvale tutturmak, boyanın iyi yapışmasını sağlamak, Bezin dokusunu ortadan kaldırmak gibi görevleri vardır.
Astarlamanın nedeni yağlı-boyayı tuvale tutturmak, boyanın iyi yapışmasını sağlamak, Bezin dokusunu ortadan kaldırmak gibi görevleri vardır.
Yapılması düşünülen resmin ebadına göre tahta bir çerçeve hazırlanmalıdır. Çerçevenin bez tarafına gelen kısımları 45 derece yontmalı ki gerilecek bez, çerçeve yüzeyine değmesin. Pamuklu bez, keten veya en iyi bez kenevir bezidir sık dokumalı ve daha dayanıklıdır. Bu bezler çerçeve üzerine gerilir. Bez üzerinde hiçbir kırışıklık olmamalıdır. daha sonra bu bezin üzerine astar katı sürülür.
Astarın hazırlanışı
Astarlar, tutkalın, kazein, üstübeç yada alçıyla karıştırılmasıyla yapılır. Piyasada hazır astarlar da vardır. Tüp yada teneke kutularda satılırlar. Mukavva, kenevir bezi, lamine ağaca sürülebilirler. Ben kendi astar boyamı kendim yapmak istiyorum diyorsanız aşağıda birkaç formül hazırladım.
Birinci yöntem:
Bir kap içerisine ılık su koyup, azar azar kazein tozu ekleyerek, tahta bir çubukla karıştırınız. Kazeinle su salep kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. daha sonra yarım saat karışımı bir kenarda dinlendirin. Kazein iyice su içerisinde yumuşasın. Dinlendikten sonra karışıma azar azar amonyak ilave edip karıştırın. Karışım saydam bir boza kıvamı alıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin. Artık karışımı, bir fırça ile gerilen bezin veya kontrplak üzerine,bezin delikleri tıkanıncaya kadar düzgün bir şekilde sürülür. Astar sürülürken bez üzerine sağdan sola sonrada yukarıdan aşağı çapraz şekilde çalışırsanız, düzgün bir satıh elde edebilirsiniz. Daha sonra tuval kurumaya bırakılır. Astarın akmaması, yüzeyin pürüzlü olmaması için düz bir satha tuvali koyun. Ertesi günü kap içerisinde kalan kazein içerisine çay kaşığı kadar gliserin katın karıştırın kazein yumuşasın. Bu karışımı tekrar tuvale üzerine bir kat daha olacak şekilde sürün. Bu işlemden sonra tuvali kurumaya bırakın. Tuval kuruduktan sonra üzeri ince bir zımpara ile zımparalanarak astar düzleştirilebilir. Bu işlemden sonra Çinko beyazını haşhaş yağı ile ezerek tuval üzerine bir kat daha sürülür. tuval böylece 4-5 gün içerisinde kullanıma hazır hale gelecektir.
İkinci yöntem
Beyaz tutkal veya Plastik boya bir fırça ile tuvalin üzerine iki kat sürülür. Bu iyice kuruduktan sonra bir zımparayla kaba kısımları alınır sonra üstüne bezir yağı ile karıştırılmış bir üstübeç tabakası fırça ile sürülür.
diğer bir yapılış şekli de tutkallı su ile hazırlanmış kaba üstübeç de tuvale sürülebilir.
_________________________________________________________________________________
YAĞLIBOYA RESİM SANATI ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)