Palet

      Paletlerin standart bir kullanımı yok, Mesela picasso  palet olarak kağıt kullanmıştır, Seurat  büyükçe bir teneke kapak kullanmıştır.
Resim yapanların çoğu ağaç paletler kullanmaktadırlar. En iyi paletler sert, parlak ve hafif olanlarıdır. Ceviz, limon veya kontrplak seçimleri bundan dolayıdır. Bu ağaçları zımparalayıp  parlattıktan sonra palet olarak kullanılırlar. Plastik paletlerde çok kullanışlıdır, beyaz olanların üzerinde boyaların renkleri kolayca görülebilir, Bazı sanatçılar masa üzerine konmuş cam paletler kullanmışlardır. Bu yolu boyaları kazımak ve yıkamak çok kolay olduğu için seçmişlerdir. Kimi sanatçılar palet üzerine kağıt koyup kullanmışlardır, renklerin işi bittikten sora  kazıma zahmetinden kurtulmuş kağıdı buruşturup atmışlardır.
      Paletlerin biçimleri ve büyüklükleri ödevlerine göre değişiktir. En çok ;Oval ve dikdörtgen paletler kullanılmaktadır. Paletler kullanılacağı zaman üzerileri haşhaş yağı ile ovularak temizlenip, sonra boyalar üzerine konarak sıralanır.  Boyalar ile işimiz bittiğinde, Terebentinli bezle ile palet üzerindeki boyalar temizlenir sonra haşhaş yağı ile ovularak tozsuz bir yerde saklanır.

_________________________________________________________________________________
YAĞLIBOYA RESİM SANATI ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)