BÖLÜM 11 DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME-2

Seyir Fenerleri

Denizde çatışmayı önlemek üzere bütün gemileri kapsayan uluslararası kurallar oluşturulmuştur. Bu kurallarda; kısıtlı görüşte, dar kanallarda, açık denizde, manevra yapabilme özelliğine göre, kimin diğerine yol vereceği gösterilmiştir. Ayrıca sesli ve ışıklı olmak üzere çeşitli uyarı işaretleri belirtilmiştir. Çatışmayı önleme amacıyla her gemide, geminin seyir halini ve seyir ettiği yönü tanımlayan seyir fenerleri bulunur. Seyir fenerleri geminin borda, silyon ve pupa fenerlerinin genel adıdır.
Borda Fenerleri: Her biri bulunduğu tarafta pruvadan bordaya doğru 112,5° ye kadar ışık gösterir. Sancaktaki yeşil iskeledeki kırmızı renktedir.
Silyon Fenerleri: Geminin orta hattı üzerinde ve pruvadaki silyon feneri, grandideki silyon fenerinden daha alçak yere yerleştirilen beyaz fenerlerdir. Her biri pruvadan sancağa 112,5° ve iskeleye 112,5° olmak üzere toplam 225° ye ışık verirler. En fazla 6 milden görünürler.
Pupa Feneri: Geminin en kıç tarafında bulunan beyaz fenerdir. Kıç taraftan sancağa 67,5°, iskeleye 67,5° olmak üzere toplam 135° ye ışık verir. En fazla 3 milden görünür.
Yedekleme Feneri: Pupa feneri gibi kıç tarafın 135° lik ufuk yayına sarı ışık veren ve yedek çekildiğinde yakılan fenerdir.
Her Yönden Görünür Fener: Ufkun 360° lik yayı üzerine kesiksiz beyaz ışık veren fenerdir.
Çakar Fener: Düzenli aralıklarla dakikada 120 defa veya daha fazla çakan fener anlamına gelir.
Her gemide seyir fenerlerinden başka, geminin olağanüstü bir durum veya farklı özelliğini diğer gemilere belirtmek amacıyla kullanılan çeşitli fenerler ve işaretler vardır. Bunların nasıl ve ne zaman kullanılacağı “Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü” adlı bir kitapçıkta toplanmıştır.

Ses ve Işık işaretleri

Tanımlar (kural 32)
Kısa düdük: Bir saniye süreli bir düdük sesidir.
Uzun düdük: 4-6 saniye süreli bir düdük sesidir.
Manevra ve Uyarı İşaretleri (kural 34)
Kuvvetle yürütülen bir tekne manevra yaptığında gördüğü diğer bir tek-neye düdük ile aşağı daki işaretleri vererek manevrasını belli edecektir.
Bir kısa düdük: Rotamı sancağa doğru değiştiriyorum,
İki kısa düdük: Rotamı iskeleye doğru değiştiriyorum,
Üç kısa düdük: Makinemi tornistan çalıştırıyorum anlamına gelir.
Gemiler bu ses işaretlerinden başka ışıklı bir işaret de gösterebilirler.
Tek Bir çakar: Rotamı sancağa değiştiriyorum,
İki çakar: rotamı iskeleye değiştiriyorum,
Üç çakar: Makinemi tornistan çalıştırıyorum anlamına gelir.
Her çakar bir saniye, iki çakar arasındaki süre de bir saniye olacaktır.

Dar Kanallar ve Trafik Ayırım Düzenleri

Burada anlatılanlar kuralların özetlenmiş halidir, kuralların tamamı için "Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’ne bakınız.
  • Dar kanallarda en önemli seyir kuralı kanalı geçiş için kullanan teknelere engel olmamaktır.
  • Dar kanalda geçiş yapan tekne kanalın sancak tarafını kullanacaktır.
  • Boyu 20 metreden küçük gemiler, kanalda geçiş yapan teknelerin geçişine engel olmayacaktır. Acil olmadıkça dar kanallarda demir atılmaz.
  • Balıkçı tekneleri de geçiş yapan gemilere engel olmayacaklardır.
  • Kanalı karşıdan karşıya geçecek olan bir tekne, geçişlere engel olmadan, en dar yerden ve kanala dik bir açıyla karşıya geçecektir.
  • Boğaz, kanal veya limanlarda, trafiği düzenlemek amacıyla trafik hatları oluşturulmuş, gemilerin takip etmeleri gereken rotalar harita üzerinde de gösterilmiştir. Böyle bölgelerde balıkçılar, tekneler, karşıdan karşıya geçen tekneler olduğu için konunun iyi bilinmesi çok önemlidir.
  • Genel olarak yol hakkı trafik hattını kullanan geminindir. Her gemi kendi trafik hattında ilerleyecektir. Trafik hattına girecek veya çıkacak olan gemi en dar açıyla girecek veya çıkacaktır.
  • Boyu 20 metreden kısa tekneler ve yelkenli tekneler kıyıya en yakın trafik bölgesini kullanacaklardır. Trafik ayrım düzeninin sonlarına doğru özel dikkat gösterilecek, giriş ve çıkış noktalarına demirlenmeyecektir.
<<Konunun önceki kısımı                                                                                   Konunun Devamı>>
SAYFA 2/4

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)