Tamamlayıcı renkler

Işık ve renk teorisini kavradıktan sonra şimdi de tamamlayıcı renk nedir bunu öğrenelim. Bilindiği gibi pigment renkleri olan siyan mavisi, sarı, macenta ve beyaz renk karışımlarından doğadaki tüm renkleri elde edebiliriz.

     Işık ana renkleri olan kırmızı, yeşil ve mavi ile pigment ana renkleri olan siyan mavisi, sarı ve macenta renklerinden tamamlayıcı renk elde edilmesinin ne anlama geldiğini aşağıda açıklayacağım.
Tamamlayıcı renkler
Renk çemberi
Resimdeki renk çemberinden görüldüğü gibi ışığın ana renklerinden:

  •   Kırmızı ve Yeşil karışımlardan oluşan sarı renk, kırmızı ve Yeşil renkler arasına yerleştirilmiş.
  •         Kırmızı ve Mavi karışımlardan oluşan Macenta renk, kırmızı ve Mavi renkler arasına yerleştirilmiş.
  •        Mavi ve Yeşil  karışımlardan oluşan Siyan mavisi renk, Mavi ve Yeşil renkler arasına yerleştirilmiştir.

    Kırmızı renk
       Renk çemberinden de anlaşıldığı üzere Kırmızı renk Sarı ve Macenta renkleri arasındadır. Bunun anlamı, Kırmızı rengin içerisinde macenta ve sarı renk vardır. Yani kırmızı renk macenta ve sarı rengin karışımından oluşmuştur, ama siyan mavisi yoktur, bu yüzden Siyan mavisi, Kırmızı rengin tam karşısında yer almıştır.  Kırmızı içerisinde bulunmayan Siyan mavisi rengi, Kırmızı rengin tam karşısında olup kırmızı rengin tamamlayıcı rengi olarak adlandırılır.

Mavi renk
Aynı şekilde Mavi renk içerisinde Macenta ve Siyan mavisi mevcuttur, o nedenle Macenta ve Siyan mavisi arasındadır. Yani Mavi renk, Siyan mavisi ve Macenta renklerinin karışmasıyla oluşur. Fakat Sarı renk içerisinde mavi renk  mevcut değildir. O nedenle Sarı renk,  Mavi rengin tam karşısındadır ve Mavi rengin  tamamlayıcı rengi olarak adlandırılır.
Yeşil renk
    Yeşil rengin içerisinde  Sarı ve Siyan mavisi vardır. Yani Yeşil renk, Siyan mavisi ve Sarı rengin birbiriyle karışımından elde edilmiştir. Fakat Yeşil renk içerisinde Macenta rengi yoktur. O halde Yeşil rengin tamamlayıcı rengi Macenta rengidir ve birbirlerinin tam karşısında bulunurlar. O nedenle birbirlerinin tamamlayıcı renkleri olarak karşı karşıya gelmişlerdir.


     Tamamlayıcı renk ne işe yarar?
Tamamlayıcı renkler birbirleri ile karıştırıldığında, Siyah renk ortaya çıkar. Örnek olarak kırmızı ile siyan mavisinin karışımı siyah rengi verir. aynı şekilde mavi ve sarı rengin karışımı da siyah rengi oluşturur, yeşil ve macenta rengin karışımı da siyah rengi oluşturur. çünkü macenta sarı ve siyan mavisi renk pigmentlerinin karışımı siyah rengi verir. Kırmızı yeşil ve mavi rengin karışımı da siyah rengi oluşturur.
      Görüldüğü gibi siyah rengi oluşturmak çok kolaydır. Tamamlayıcı renklerin birbirleriyle ortak yönleri olmadığından Bunlar ressamlara şaşırtıcı kontrastlar (karşıtlık) yaratma,  olağan dışı ışıklı gölgeler ve  zemin boyama imkanı verir.
      Tamamlayıcı renklerin eşit olmayan miktarlarda birbiri ile ve beyazla karıştırılmasıyla  elde edilen kırık renklerle  resim yapabilme yolu açılmış olur.

_________________________________________________________________________________
RENK TEORİSİ ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________

  • Renk teorisi
  • Konunun rengi
  • Sadece Üç renkle tüm renklerin elde edilişi
  • renk ve kontrast
  • Gri renk
  • Tayf renkleriyle resim yapmak
  • Gölgedeki alanları boyamak
  • Renk armonisi
  • Tamamlayıcı renkler
  • Renk armonilerin de en çok kullanılan diziler

    Hiç yorum yok :

    Yorum Gönder

    Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)