Renk armonilerin de en çok kullanılan diziler

Melodik dizi (monokromatik armoni):

    Tek renkle yapılan, ve bu rengin beyazla açılması ya da siyah ile koyulaştırılmasıyla elde edilen tonlar kullanılarak, oluşturulan dizidir.

    Melodik dizinin başarılı olabilmesi için önemli olan, seçtiğimiz rengin değişik tonlarını elde etmek için karıştırdığımız beyaz ve siyahın kullanabilme beceresidir. Siyah ve beyazın renklerle kullanımında, o rengi grileştirdiğini biliyoruz. Bu durum farklı renklerle resim yaparken çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur, fakat melodik bir resimde ustalıkla kullanımı avantaj getirir.

Basit armonik dizi:

 Basit renk armonisi elde edebilmek için, bir hakim rengin, kendine eşlikte bulunan ve bir araya geldiklerinde yeni bir renk uyumu oluşturan, diğer karşıt üç renkten meydana gelir.
   Hakim rengi saptadıktan sonra diğer karşıt üç renk şu şekilde bulunur. ilk olarak kendimize 12 renkli bir renk çemberi seçeriz sonra bu renk çemberinde:

    Renk armonisi
  1. Konuya uygun bir hakim renk seçilir.
  2. Hakim renkten sonra 4 renk ileri gidilir, dördüncü ve sonraki iki renk, hakim renge eşlik eden renklerdir.
  3. Seçilen bu üç rengin son rengi, hakim rengin tamamlayıcı rengidir.
Yandaki örnekte  hakim renk turuncu olarak seçilmiş, dördüncü renk olarak zümrüt yeşili sonra siyan mavisi ve ultramarin mavi, turuncu renge eşlik eden renkler olarak belirlenmiştir. Ultramarin mavi renk, turuncu rengin tamamlayıcı rengidir. Bu renklerle birlikte siyah ve beyaz renklerde kullanılır. Hakim renk eşlik eden renkler arasında bulunur ve resmi en geniş şekilde kaplar. Eşlik eden renkler birbiri ile ve hakim renkle karıştırılabilir, beyaz renkle daha açık renkler oluşturulabilir.

Tamamlayıcı renklerde armoniyi sağlayan ve armoniyi bozan faktörler

Tamamlayıcı renkler birbirine en yüksek kontrastı oluşturan renkler olduğunu öğrenmiştik. Daha önce söylediğim gibi, renk kontrastı sadece renklere bağlı değil, ton kontrastına da bağlıdır. Örnek olarak, Kırmızı renk ile tamamlayıcı rengi olan Siyan mavisi rengi arasında kuvvetli bir ton kontrastı yoktur. Yani yan yanayken bu renklerin siyah-beyaz fotoğrafını çeksek, bu renklerden oluşan gri renkler birbirine çok yakın olacaktır. Yani ton kontrastı olarak çok zayıfken, renk kontrastı olarak çok yüksektir. Eğer tamamlayıcı renkler arasında ton kontrastı zayıfsa bu iki renk yan yanayken göze çok rahatsızlık verir. O halde diyebiliriz ki: Ton değerleri bakımından birbirine çok yakın olan iki tamamlayıcı renk, armonik olarak uyumsuzdur. Mavi ile sarı tamamlayıcı renklerin ton kontrastı yüksektir, yani armonik olarak uyumludurlar. Peki iki armonik olarak uyumsuz tamamlayıcı renk, nasıl uyumlu hale getirilir, iki tamamlayıcı rengi eşit olmayan oranlarda birbiri ile karıştırıp beyaz ile açmakla. Böylece renkler arasında ton kontrastı yüksek olacak, gözü rahatsız etmeyecektir.

Kırık renk dizisi

Renk armonisiİki tamamlayıcı rengi eşit olarak karıştırırsak siyah renk ortaya çıkıyordu. Eğer bu iki rengi eşit olmayan oranlarda karıştırırsak, tamamlayıcı renkten hangisi karışımda daha fazla ise, o renge yakın kirli bir renk ortaya çıkar.  Bu rengi beyazla açarsak ve elde ettiğimiz rengi, birbirleri ile karıştırırsak çok zengin bir gri renk çeşidi elde ederiz. Armonili gri dizilerde sadece iki tamamlayıcı renk değil, diğer tamamlayıcı renklerinde kullanılmasıyla elde edilirler. Böylece resimlerinizde hakim rengi gri olan, yüksek artistik değerde zengin bir renk çeşidine sahip kırık renk dizisi oluşur. Bu gri renklerle resim zarif olduğu kadar yüksek ton kontrastına sahip olur. Burada da hakim renklerin ve tamamlayıcı renklerin seçimi konuya bağlıdır.

Soğuk renklerin armonik dizisi

Renk armonisiSoğuk renk dizisi: Açık yeşil, Yeşil, Zümrüt yeşili, Siyan mavisi, Ultramarin mavisi, Mavi, Menekşe moru. renklerinden oluşur. Bu renklere çok az olarak diğer renkler de karışabilir. önemli olan şey diğer renk armonilerinde de olduğu gibi  renk dizisinin hakim renk olması veya renk dizisindeki bir rengin hakim renk olmasıdır
      Güneş ışığının zayıf olduğu zamanlarda, bütün renkler maviye yaklaşır, örneğin sabah vakti veya kuzey kutbuna yaklaştıkça bu etki görülür. Soğuk renkler denmesinin nedeni de budur. 

Sıcak renk dizisi

Renk armonisi    Sıcak renk dizisi: Menekşe mor, macenta, karmen kırmızısı, Kırmızı, Turuncu, Sarı, Açık yeşil. Renklerinden oluşur. Bu renklere çok az olarak diğer renkler de karışabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi önemli olan renk dizisindeki renklerin hakim renk olmasıdır.


     Bu renk dizisinin seçilmesinin nedeni; öğle vaktinde tüm renklerin güneşin sarımsı rengine yaklaştığını,  ayrıca ekvatora doğru gittikçe renklerin daha sarımsı renklere kaydığından bahsetmiştik, Sıcak renkler denilmesinin nedeni de güneşin yoğun olduğu zamanı hatırlatması içindir.
_________________________________________________________________________________
RENK TEORİSİ ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________

  • Renk teorisi
  • Konunun rengi
  • Sadece Üç renkle tüm renklerin elde edilişi
  • renk ve kontrast
  • Gri renk
  • Tayf renkleriyle resim yapmak
  • Gölgedeki alanları boyamak
  • Renk armonisi
  • Tamamlayıcı renkler
  • Renk armonilerin de en çok kullanılan diziler
  • Hiç yorum yok :

    Yorum Gönder

    Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)