BÖLÜM 6 YELKENLİ TEKNELER-2

Borina Seyri

Teknenin rüzgârın geliş yönüne en yakın olarak yaptığı seyirdir. Rüzgârın sancak veya iskeleden yaklaşık 30 dereceden alınması ile yapılan seyirdir. Bu en rahat seyir olabilir ancak sürekli bir dikkat gerektirir, iyi ayarlanmış bir borina seyri teknenin en hızlı gittiği seyir şeklidir. Borina seyrinde her teknenin, tipi, yelkeni ve diğer özellikleri sebebiyle en hızlı gidebildiği ve rüzgâra karşı yaptığı açı değişir.
Borina seyri
Pupa Seyri
Rüzgârın teknenin tam arkasından alınarak yapılan seyir şeklidir. Bu durumda yelken tamamen bırakılmış olup hemen hemen kemere istikametindedir. Pupa seyrinde yelkenli tekne rüzgârı arkadan (180 dereceden) alır. Yelken pupa seyrinde paraşüt gibi çalıştığı için etkisi orsa ve apaz seyrine kıyasla oldukça düşüktür. Yani bu seyir biraz daha yavaş sayılabilir.
Pupa seyri
Volta Seyri

Tam rüzgâr üstündeki bir noktaya gidebilmek için sancak ve iskeleye zikzak çizerek yapılan seyre volta seyri denir. Esas olarak borina seyrinin tramola edilip kontra değiştirilerek yeni bir borina seyrine geçilmesi ve bunun bir kaç defa tekrarlanmasıdır.











<<Konunun önceki kısmı                                    
Sayfa 2/2


_________________________________________________________________________________
AMATÖR DENİZCİLİK ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)