renk ve kontrast

Ton kontrastı

Karanlık (ışık almayan) bir ortam düşünelim. Örneğin siz gündüz vakti güneşli bir havada sokakta iken, ışık almayan bir kutuya delik açıp, deliğin yanına da tam siyaha boyadığınız bir kağıt asın. Sonra hem deliğe hemde kağıda aynı anda bakın.
Göreceksiniz ki o siyaha boyadığınız kağıt, kutunun deliğinden gördüğünüz karanlığın siyahından daha açık siyah renkte olacaktır, yani hiçbir zaman zifiri karanlıktaki siyah rengi, ışıklı bir ortamda bir cismi simsiyaha boyanmış olsanız dahi, bu zifiri karanlığın siyah rengini elde edemeyeceksiniz.
          Peki o karanlıktaki siyah renk, resimde nasıl taklit edilir. Bunu anlatabilmem için o kağıt ve deliğin fotoğrafını çekin. Fotoğrafta göreceksiniz ki delikteki karanlığın siyah rengi, siyaha boyadığımız kağıdın siyah rengine göre daha koyu görünecektir. Fotoğraf makinesi ne yapmış oldu, kağıdın siyah rengi ile karanlıktaki siyah renk arasındaki ton farkını ortaya çıkardı. Fotoğraf üzerinde karanlığın siyah rengi gerçekteki karanlığın siyah rengi kadar siyah olmadığı halde, fotoğraf üzerindeki siyaha boyanmış kağıdın siyah rengi de gerçekteki siyaha boyanmış kağıt kadar koyu siyah renkte değildir. O zaman fotoğraf makinesi bu iki siyah renk arasındaki kontrast farkını belirleyerek, gerçek ortamı betimlemiş oluyor.
           Tonlarla yapılan kontrastta renk değişimleri söz konusu değildir. Yani o renklerin siyah-beyaz fotoğrafını çekerseniz rengin tonunu görebilirsiniz. ve siyah-beyaz fotoğrafta koyuluk açıklık arasındaki ton farklılıklarından yararlanarak fotoğraf gerçek hayatı betimler.
            Örneğin Beyaz ile siyah arasında bir ton kontrastı vardır, ki bu kontrast en yüksek ton kontrastı dır. renkler arasında da ton kontrastı da mevcuttur. Siyah-beyaz fotoğrafını çekin göreceksiniz.

Renk Kontrastı

Renk kontrastı iki renk arasında var olan farklılıklara dayanır. Örneğin mavi ve kırmızı farklı iki renktir bir renk kontrastı oluştururlar. 

Çift Kontrast

Farklı iki renk ve o renklerin tonlarından dolayı oluşan kontrast'tır.

Eş zamanlı kontrast

  1. Bir cismin rengi kendisini çevreleyen renk açık renk ise cismin rengi daha koyu görünecektir. 
  2. Eğer cismi çevreleyen renk daha koyu ise cisim daha açık görülür.
En yüksek ton kontrastı dersine bakın.

Renk değerinin arttırılması

renk değerinin arttırılmasıYandaki kırmızının çeşitli ton değerlerini yan yana koyduğumuzda göreceksiniz ki her bir ton değerinin bitişiğindeki kenarda, eğer kırmızı ton koyu ise daha koyu, kırmızı renk açık ise daha da açık renk kırmızı olacaktır. Aslında her bir şeritteki kırmızı rengin ton değeri aynıdır. Fakat yan yana gelen iki farklı kırmızı ton değerlerinin kesiştikleri kenarlarında açık kırmızı renk daha açık kırmızı, koyu kırmızı renk daha da koyu kırmızı görünmektedir.
     Bu deney bize şunu göstermektedir. Bu özellik sayesinde ton kontrastı yoluyla renklerin değerlerinde artış yapılabilir. Yani bir renk koyu iken dahada koyu, açık iken dahada açık görülebilir.



İmaj kontrast olayı

     
renk ve kontrast
              buYukarıda üç ana pigment rengi görülmektedir (macenta, sarı ve siyan mavisi)  üç renge dikkatlice yarım dakika bakıp gözünüzü bu pigment renklerin sağındaki beyaz alana çevirip bakarsanız, orada birtakım hayalimsi renkler göreceksiniz. (renk körü değilseniz) Macentanın sağında görülecek renk  parlak yeşil, sarının sağında görülecek renk parlak mavi ve siyan mavisinin sağında görülecek renk parlak bir kırmızı olacaktır. yani göreceğiniz renkler bu renklerin tamamlayıcı renkleridir.

En yüksek renk kontrastı

        Siyah-beyaz renklerde en yüksek kontrast siyah ve beyaz arasındadır ki bu ton kontrastıdır, peki renkler arasında en yüksek kontrast nasıl elde edilir. En yüksek renk kontrastı tamamlayıcı renklerin yan yana gelmesiyle oluşur. Basitçe birincil ve ikincil renklerdeki tamamlayıcı renklerin yan yana gelmesiyle oluştuğu gibi, aynı zamanda renkler arasındaki karışımlardan dolayı sonsuz renkler oluşacağından bu oluşan renklerinde tamamlayıcı renklerinin var olmasından dolayı, sonsuz derecede renk kontrastı vardır.
En yüksek renk kontrastı            Sonuç olarak renkler yan yana geldiklerinde, aralarındaki ton farkı renklerin değerini arttırır ve de her renk, yanındaki rengi tamamlayıcı rengi ile boyar.

              Yandaki şekilde daire içerisindeki her iki renk de aynı yeşil renktir.  Bu yeşil renklere dikkatlice bakarsanız, sarı renk içerisinde olan yeşil renk daha koyu, mavi içerisindeki yeşil renk daha açıktır. Bunun sebebi sarı renk yeşil rengi tamamlayıcı rengi olan mavi ile boyamış, bu yüzden koyulaşmıştır. Mavi renk ise içerisindeki dairede olan yeşil rengi tamamlayıcı rengi olan sarı ile boyamış, bu nedenle bu yeşil renk daha açık görünümdedir.

_________________________________________________________________________________
RENK TEORİSİ ile ilgili DİĞER BAŞLIKLAR -Konuların üzerini TIKLA
_________________________________________________________________________________

  • Renk teorisi
  • Konunun rengi
  • Sadece Üç renkle tüm renklerin elde edilişi
  • renk ve kontrast
  • Gri renk
  • Tayf renkleriyle resim yapmak
  • Gölgedeki alanları boyamak
  • Renk armonisi
  • Tamamlayıcı renkler
  • Renk armonilerin de en çok kullanılan diziler
  • Hiç yorum yok :

    Yorum Gönder

    Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)