Negatif filmler: Görüntünün negatifi denilen, tamamlayıcı renklerden oluşur. siyah yer beyaz beyaz yer siyah yada renkli filmlerde kırmızı yerine siyan mavi yada mavi yerine sarı görüntü verirler.
Reversal denilen filmler de konu aynen kendi renklerini görüntü üzerinde korur. Pozitif filmler ise negatif filmlerden pozitif baskılar elde etmek için kullanılırlar.
Filmlerin hızları, duyarlılıkları
Duyarlılıktan kasıt hıza duyarlılığı anlamındadır. Estantane Ne kadar hızlı ise objektif o kadar az süre açık kalacak ve filme düşen ışık miktarı azalacaktır. Tersi olarak estantane ne kadar az hızlı ise objektif o kadar çok açık kalacak ve film üzerine düşen ışık miktarı artacaktır. Filmlerin üzerinde Amarikan standardı olan aritmetik skala olarak ASA veya Alman standardı olan logaritmik skalayı gösteren DIN ve günümüz dijital fotoğraf makinelerinde ise ISO birimi ile filmlerin hızları anlatılmaktadır. Örnek olarak 100 ASA lık film aritmetik dizi olduğundan 200 ASA lık flimden iki kat daha fazla pozlanma süresi anlatırken DIN sisteminde 100 ASA ya karşılık 21 DIN birimi, 200 ASA ya karşılık 24 DIN birimi karşılık gelmektedir.Analog fotoğraf makinelerinde hem estantane hemde konuya uygun film ler gerekirken dijital fotoğraf makinelerinde artık film değiştirmeksizin sensör'ün ışık duyarlılığı ve estantane kolaylıkla ayarlanabilmektedir.
Yüksek hassasiyetlerde, az pozlanma süreleri ile çekilen fotoğraflar Grenli (yani karlı dediğimiz nokta nokta tanecikli olmaktadır). Bunun nedeni objektif çok kısa süreli açık kalmakta az ışık filme düşmektedir.
Yansımalar
ışınlar film üzerindeki emülsiyon tabakasını geçtikten sonra filmin alt tabanına çarparak yansırlar. Yansıma sırasında gelen ışın tarafından kimyasal bir reaksiyona uğramamış emülsiyon tabakası tekrar bir yansıyan ışın tarafından kimyasal reaksiyona uğrar buna Halo etkisi yani hale denir. bu yansımayı önlemek için film tabanına Antihalo denen kırmızı, yeşil, mor bir tabaka ile kaplanır.Filmler hem renkli hemde siyah-beyaz yapılabilmekte.
Hızlarına göre filmler :
- Yavaş filmler 16-40 ASA
- Orta hızda filmler 50-100 ASA
- Hızlı filmler 125-200 ASA
- Çok hızlı filmler 250-2000 ASA
Boyutlarına göre filmler:
- Rol filmler: 4.5 yada 6cm genişliğinde 80 cm uzunluğunda şerit halindeki filmlerdir. bunlar üzerinde 6x9 cm boyutunda 8 poz, 6x6cm boyutunda 12 poz, 4.5x6cm boyutunda 16 poz, fotoğraf çekilebilir. sarıldıkları makaraların boyutları ambalaj üzerinde gösterilmektedir. 120 kalın makarayı anlatırken, 620 ince makarayı anlatmaktadır. film kağıtlarının dış yüzeylerinde poz numaraları vardır.
- 35mm lik filmler: 24x36 mm ebatlarında görüntü oluşturan fotoğraf makinelerinde kullanılırlar. Sinema filmleri gibi her iki kenarlarında delikler mevcuttur. 20 yada 36 pozluk kasetler içerisindedirler. Minyatür filmler olarak da adlandırılırlar.
- Plak film: plan film, portre film, film plak diye adlandırılan çeşitli boylardaki filmlerdir.
Filmlerin Dayanma süreleri:
Filmler ne kadar hıza duyarlı ise o kadar çabuk bozulurlar. Renkli filmler siyah-beyaz filmlere göre daha dayanıksızdır. kullanma süreleri ortalama siyah-beyaz filmlerde 2 yıl iken, renkli filmlerde ise ortalama 18 aydır. firmalar kutu üzerinde dayanma sürelerini belirtirler. Bu bozulmaların nedenleri, ısı, nem ve kimyasal maddelerdir.
_______________________________________________________________________________
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)