Fotoğraf makineleri

Boyutlarına göre sınıflandırma
Büyük boy fotoğraf makineleri
       9x12 cm , 13x18 cm, 10x15cm ve daha büyük boyutlarda görüntü verip, tabaka film diye adlandırılan filmler kullanılmaktadır. Grensiz bir görüntü verdikleri için kullanılırlar.
Objektiflerin ışık geçirgenlikleri düşüktür f:5.6, f:6.3 gibi, alan derinliği yüksek olduğundan bol detaylı yumuşak hatlı görüntüler verirler. Profesyonel fotoğrafçılar tarafından, Portre fotoğrafları, endüstri fotoğrafları, mimari fotoğraflar, reklam ve basın fotoğrafları çekmek için kullanılırlar.

       Sabit fotoğraf makineleri çok ağır olduklarından stüdyolarda, teknik ve proses makineleri, bu tip makineler olup atölyelerde kullanılırlar. Atölyede çok küçük estantaneler kullanılmaz çünkü konu çoğunlukla hareketsiz olmaktadır, istenildiği süre kadar poz alınabilinir. Bu nedenle de objektifin nispi açıklığının fazla olmasına gerek yoktur.

       Taşınabilir büyük boy fotoğraf makineleri daha çok basın ve reklam fotoğrafçılarının kullandığı makinelerdir. Elde kullanılabildikleri gibi bir ayak üzerine de sabitlenebilir. Birçoğu değiştirilebilir objektifli dir. objektif odak uzaklıkları genel olarak 10 cm ile 13.8 cm dir. obtüratörleri 1/1000 estantaneleri verbilir.

Orta boy fotoğraf makineleri

     4.5x6 cm 6x6 cm 6x9 cm boyutunda görüntü veren bütün fotoğraf makinelerini bu sınıfta toplayabiliriz. Genellikle 50 mm ile 135 mm ye kadar değişken odak uzaklıklarına sahiplerdir. Bu nedenle de uzak mesafe fotoğraf çekiminde başarılıdırlar. Bir kısım fotoğraf makinelerin objektifi sökülebilir iken diğerleri sabit olabilir. Pek çoğunda refleks bir vizör veya telemetre vardır. genellikle iris diyaframlıdırlar.

Çift objektifli Reflex makineler (TLR - twin lens reflex) :
     İlk defa 1928 yılında Almanya da imal edilmiştir. Günümüzde halen kullanılmaktadır. Film üzerine düşen görüntünün vizör mat camında aynen görülmesi, netlik ayarının çok iyi yapılabilmesi ve hızlı estantaneye sahip olması ile ünlenmiştir. üst üste konulan iki kameradan biri netlik ve çerçeveleme ayarlarının yapılmasında, diğeri ise fotoğrafın çekilmesine yarar.

Tek Objektifli Refleks Makineler (SLR -Single Lens Reflex):
    Bu tip makinelerde film üzerine yansıyan görüntünün aynen vizör de görüntülenmesi, hassas odak uzaklığı ayarı yapabilmesi, değiştirilebilen objektifler kullanılması, flaş takılabilmesi olanakları mevcuttur.

Küçük boy fotoğraf makineleri


    Bu tip makineler 35 mm lik film ler ile kullanılır. Film üzerinde 24x34 mm boyutlarında görüntü verirler. odak uzaklıkları genelde 50 mm olup, maksimum objektif açıklıkları f:4.5 tir. iyi tip makinelerde f:3.5 f:2.8 dahada gelişmişlerinde f:2, f:1.4, f:1.1 dir. Kısa odak uzaklıkları sebebiyle geniş açılıdırlar. Bu durum çok duyarlı bir netlik ayarı yapmadan fotoğraf çekebilmesini sağlar. Pahalı olanlarında objektif değiştirilebilir. Basit vizörlü, telemetreli, refleks vizörlü olanları vardır.

     Hafif oldukları,diğer filmlere göre ucuz film alınabildiği, çeşitli objektif ve filtre seçeneği olmasından dolayı çok tercih edilirler. Tek kusurları Büyük boy fotoğraflarda fazla gren verirler.

Minyatür boy fotoğraf makineleri

     Avuç içerisine sığabilecek kadar, kibrit kutusu veya dahada küçük boylardaki fotoğraf makineleridir. Saat, kalem, sigara çakmağı biçiminde çeşitli amaçlar için üretilenleri vardır. Bu makineler gizlice fotoğraf çekmek gayesi ile üretilmişlerdir. Fotoğrafın büyütülmesi halinde gren fazla olacağından en fazla 6x6 cm yada kartpostal boyu kadar büyütülürler. genellikle objektifler f:3.5 dir.

Kullanım alanlarına göre sınıflandırma

Polaroid Land makineler

     Fotoğraf çekildikten hemen sonra fotoğrafı verebilen makinelerdir. Makinenin arka kutusunda bulunan kartlardan biri fotoğraf çekildikten sonra bir silindir arasından geçer, bu geçiş esnasında kart içerisindeki kimyasal kart üzerine saçılır ve kartın kimyasal işlemi tamamlanıp kart üzerinde görüntü oluşur. Amatör fotoğrafçılar için uygundur.

Panoramik makineler

     Makine kendi etrafında dönerek,görüntünün çeşitli aralıklarla filmi çekilerek bu çekilen filmler yan yana getirildiğinde 360 dereceye kadar çevrenin fotoğrafı alınabilir.

Stereoskobik makineler

    Gözümüzün gördüğü şekilde Çift kamera kullanılarak, görüntünün 3 boyutlu resmi çekilebilen makinelerdir. bu üç boyutu algılayabilmemiz için çeşitli gözlükler üretilmiştir. Bu gözlükler sayesinde resim üzerinde 3 boyut görülebilir.

İnstant ve Rapid makineler

    Amatörler için geliştirilen, makine üzerinde hiçbir ayar yapılmadan sadece fotoğraf makinesi konuya yöneltilerek, sonra deklanşöre basılarak fotoğraf çekebilen makinelerdir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan fotoğraf makineleri

Kompakt makineler
     Küçük, hafif, kolayca taşınabilen, hatıra ve aile fotoğraflarında, tatil fotoğraflarında kullandığımız, üzerinde flaşı, bir vizörü olan, teknik ayarlamalar gerekmeden, otomatik olarak, ışık ayarını ve netlik ayarını yapabilen fotoğraf makineleridir.
Dijital fotoğraf makineleri
     Bu fotoğraf makinelerinde film yerine, makine içerisinde ışığa, renklere duyarlı algılayıcılar sayesinde fotoğraf çekilmekte ve çekilen bu fotoğraf, makine içerisindeki elektronik dijital manyetik depolama kartları sayesinde resim depolanabilmektedir. bu resim istenildiği zaman baskı makinelerine, monitörlere, aktarılabilmektedir. Film depolama kartları fotoğraf makinesinden bağımsız taşınabilmekte, başka elektronik ortamlara aktarılabilmektedir. Bu tür fotoğraf makineleri film kullanılmadığı için çok tercih edilmektedir. Işığı algılayan sensörlerin hassasiyeti artıkça fotoğrafın kalitesi de artmaktadır. sensörlerin hassasiyeti arttıkça fotoğraf makinesinin fiyatı da artmaktadır. Sensör hariç her şey (vizör, obtüratör, diyafram, vb) analog fotoğraf makinelerinin aynısıdır.
Dijital fotoğraf makineleri kendi arasındaki gruplamada.
  • Küçük EVF makine (Elektronik göz görüntülü-electronic viewfinder ) Işık ayarına gerek duyulmadan konuya objektif yönlendirilerek, ve elektronik gözden konu çerçevesi alınarak, deklanşöre basılmak suretiyle fotoğraf çekilir. Orta ölçekli EVF makinelerde hem ışık ayarı daha iyidir hemde objektifi biraz daha iyidir. Yüksek ölçekli EVF makinelerde, Yani Zoom lens Reflex ZLR ve SLR makinelerde de EVF sistemi vardır.
  • ZLR (Zoom lens reflex) Makineler: Objektifleri sabit fakat zoom yapabilme özelliklidir. SLR makinelerden farkı objektiflerinin sabit olmasıdır. üzerlerin de ayna veya prizma vardır. Buradan fotoğrafı çekilecek konu görülebilinir. veya bu makinelerde EVF de kullanılabilinir. Yani konu elektronik olarak görülüp üzerinde konuya bakılacak prizma veya ayna olmayabilir.
  • DSLR makineler (Digital single lens reflex- yani reflex makinelerin dijitali) Bu makinede hem zoom hem sabit objektif kullanılabilir. Her türlü lens kullanılabilir, en gelişkin fotoğraf makinesidir.
  • Orta boy dijital fotoğraf makineleri: SLR fotoğraf makinelerinin tüm özelliklerini taşır. Arkalarında çeşitli sensörler konmuştur, bu nedenle ağır ve pahalı profesyonel fotoğraf makineleridirler.
  • _______________________________________________________________________________

  • Mercekler
  • Merceklerin Yakınsaklığı
  • Mercek Kusurları
  • Işık renk kalitesi
  • Renk ısı derecesi
  • Renk ısı derecesinin ölçülmesi
  • Objektif
  • Diyafram
  • Vizör
  • Filmler
  • Aydınlatma ve aydınlatma ilkeleri
  • Pozometreler
  • Fotoğraf makineleri
  • Obtüratör (Enstantane)
  • Filtreler
  • Flaş
  • Fotoğraf çekme tekniği
  • Dijital Baskı Kalitesi

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)