İki türlü mercek vardır.
- İnce kenarlı mercekler(diğer adlarıyla yakınsak yada pozitif mercekler)
- Kalın kenarlı mercekler (diğer adlarıyla ıraksak yada negatif mercekler)
Kalın kenarlı mercekler bir yay gibi (oval) içe doğru kıvrımlı yapılırlar. Bazılarının her iki yüzü de eşit içe doğru kıvrımlı, bazılarının bir yüzü düz fakat diğer yüzü içe doğru kıvrımlı, bazıları da bir yüzü çok diğer yüzü ise daha az içe doğru kıvrımlı olarak yapılırlar.
Merceklerin tam ortasında bulunan noktaya merceğin optik merkezi denir. optik merkezden geçen, merceğe dik olan doğruya asal eksen denir. Mercek optik merkezinden geçen ışınlar doğrultularını değiştirmeden geçerler.
İnce kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışıklar asal eksen yönünde kırılırlar ve merceğin arka tarafında bir noktada hepsi kesişirler. ışınların kesiştiği bu noktaya Merceğin odak noktası denir F harfiyle gösterilir. Odak noktasından merceğin optik merkezine olan uzaklığa ise odak uzaklığı denir ve f harfiyle gösterilir.
Kalın kenarlı merceklerde ise Asal eksene paralel gelen ışıklar, asal eksenden uzaklaşacak şekilde kırılırlar. Asal eksenden uzaklaşan ışınların ters zahiri uzantısı asal eksen üzerinde birleşiyormuş gibi düşünülür ve burası odak noktası olarak kabul edilir.
Odak noktasındaki asal eksene dik olan düzleme odak düzlemi denir. Bir merceğin her iki yüzündeki yayların (oval'in) yüksekliği aynı olmayabilir. Bir merceğin kalınlığı odak uzaklığına göre çok küçük olursa, ışık hangi yönden gelirse gelsin odak uzaklığı aynı olur.
_______________________________________________________________________________
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)