Filmin doğru olarak ışıklandırılmasında, pozometre kullanılarak fotoğraf makinesinin diyafram açıklıkları ve poz süresini belirlemeyi sağlar. Pozometre aydınlatma şiddetini ölçer, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar tarafından poz değerlerinin bulunmasında yaygın olarak kullanılır.
Yansıyan ışık pozometreleri:
Bu pozometreler objektife gelen toplam ışık şiddetini ölçmede kullanılır. Konunun gölgeli ve aydınlık kısımlarının ışık şiddetlerindeki miktar ayrımını yapmaz. Bu nedenle konu üzerinde aydınlık ve karanlık kısımların, ışık şiddeti ayarları daha önceden yapılmış olmalıdır. Biliyorsunuz aydınlık ile karanlık arasındaki kontrast oranı en fazla 1/7 olmalıdır.
Genel ölçü yöntemi:
Fotoğraf makinesinin bulunduğu kısımdan, fotoğrafı çekilecek konuya doğru yönlendirilir. Açık havada gök yüzünden veya diğer aydınlatma kaynaklarından gelecek daha kuvvetli ışık miktarlarının pozometreyi etkilememesi için pozometre yere doğru yönlendirilir. Konunun gölgeli kısımlarının da yeterli poz alınmasına çalışılır.
Orta tonlar ölçü yöntemi:
Pozometre ile konu yakınına gelerek, pozometrenin ışığa duyarlı kısmını ilk önce ışıklı alanlara doğrultarak buranın ışık şiddeti ölçülür, daha sonra karanlık alanların ışık şiddeti ölçülür ve bu iki ışık şiddetinin ortalaması alınarak fotoğraf makinesine uygulanır. Böyle yaparak karanlık alanların aydınlık alanlara olan kontrast oranlarını da ayarlamak mümkün olur. Örnek olarak en karanlık kısımdan alınan poz değeri f:4 de 1/100 sn olarak ölçülmüşse, ve en aydınlık alandan alınan poz değeri de f:8 de 1/100sn olarak ölçüldüyse bu iki değerin ortalaması f:5.6 da 1/100 sn olacaktır. neden f:5.6 çünkü en yakın f-stop değeri budur.Düşen ışık pozometreleri:
Yansıyan ışık modeli pozometrelerin önüne beyaz saydam bir plaka koyarak düşen ışık modeli pozometre gibi kullanabilirsiniz. Yansıyan ışık pozometrelerin de kullanılan ışığa duyarlı kısımlar fotoğraf makinesinin görüş açısında ışık alabilecek şekilde üretildiklerinden, bu model pozometrelerin önüne beyaz bir saydam plaka konarak pozometrenin görüş açısını 180 derece ye arttırarak, pozometreye gelecek ışınları ortalama bir değere indirebilirsiniz.
Düşen ışık modelli pozometreyi :
Işık kaynağına yönelterek: Objektifin bulunduğu yerden konuya yöneltilerek bulunan poz değerinin, konunun özelliğine göre yansıtırlık derecesi göz önüne alınır, bu değer üzerinde gerekli değişiklikler yapılarak poz değeri bulunur. Muhtelif cisimlerin yansıtırlık derecesi:
Mercekler
Merceklerin Yakınsaklığı
Mercek Kusurları
Işık renk kalitesi
Renk ısı derecesi
Renk ısı derecesinin ölçülmesi
Objektif
Diyafram
Vizör
Filmler
Aydınlatma ve aydınlatma ilkeleri
Pozometreler
Fotoğraf makineleri
Obtüratör (Enstantane)
Filtreler
Flaş
Fotoğraf çekme tekniği
Dijital Baskı Kalitesi
- Kar %80
- Beyaz binalar %65
- Beyaz ten %35
- Koyu yapraklar, ağaçlar %5-%10 arası
- Koyu renk elbiseler %3
- Dubleks yöntemi: Bu yöntemde pozometre, Konunun yanında net olmasını istediğimiz yerde durur. İlk önce konuya gelen Ana ışık kaynağına (güneş ,spot ışık her neyse) yönlendirilir bir poz alınır. Daha sonra aynı noktadan objektife doğru tutulur ve bir poz daha alınır. En sonunda bu iki değerin ortalaması alınarak fotoğraf makinesine uygulanır. Eğer konunun bulunduğu yerden ana ışık kaynağı görülemiyorsa, bu sefer objektifin yanına giderek buradan ana ışık kaynağına pozometre yönlendirilir, poz alınır sonrada pozometre konu üzerine yönlendirilerek bir poz daha alınıp bunların ortalaması fotoğraf makinesine uygulanır. Bu yöntem daha az doyurucu sonuçlar verir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)