Fotoğrafçılık'ta Dijital Baskı Kalitesi

Piksel Nedir 

Tüm sayısal (dijital) görüntülerin en küçük parçası olan üçlü nokta grubuna piksel denir. Üçlü nokta grubunun 1 piksel olmasının nedeni? Bildiğiniz gibi beyaz ışıktaki üç ana renk ten (Kırmızı, Yeşil, Mavi) tüm renkler elde edilebiliyordu, işte bu renklerden elde edilen en küçük renk birimi piksel oluyor.
Dijital baskıda ise üç ana renk(Macenta, Siyan mavisi ve Sarı;) renktir. Bir dijital fotoğraf baskısı için bu üç ana renk ten oluşan en küçük renk birimine de 1 piksel denir. 

DPI nedir

DPI (Dot per inç) Yani inç başına nokta sayısı. Bir inç 2.54 cm dir. O zaman 2.54 cm ye düşen nokta (piksel) sayısı DPI  oluyor. Örneğin 300 dpi denildiğinde 2.54 cm uzunluk birimi içinde 300 adet piksel (renkli nokta) vardır.  Bu birim dijital baskı yaparken, Yada bir baskıdan görüntü alırken kullanılır. 

Piksel sayısına bağlı görüntü netliği:

Bilgisayarda kullandığımız ekran kartlarının değiştirilebilen   800x600 veya 1280x1024 veya 1920x1080 gibi çeşitli değerleri vardır, Bu sayılar ekranda enlemesine x boylamasına olan piksel sayılarını söyler. ne kadar çok piksel varsa görüntü de o kadar çok netleşir. Piksel sayısı azaldıkça pikseller gözle görülür olur, görüntü bozulur. Kullanılan monitörün de bir ekran çözünürlüğü vardır (enlemesine x boylamasına olan piksel sayısı), bu değer sabittir değişmez. Biz  ekran kartındaki değişken piksel değerlerini monitörün ekran çözünürlüğüne  eşitle meliyiz. Monitörün çözünürlüğü ne kadar yüksekse o kadar net görüntü elde edilir.
     
 Dijital fotoğraf makinelerinde de  10Mpx veya 8Mpx  yada 12Mpx gibi değerler görürsünüz. Bu değerler enlemesine x boylamasına  olan piksellerin  çarpılmış sayılarıdır. Mega bir milyon anlamındadır. örnek olarak 800x600 =480000 px=0.48Mpx anlamındadır.  Fakat bu her zaman böyle hesaplanmıyor. Çünkü bazen fotoğraf makinesi üreticileri üç renk için değilde tek renk için piksel sayısını söylüyorlar. Bazende değerleri yuvarlıyor.

Cep telefonlarında kullanılan kameralarda ki standartlara örnek vermek gerekirse:

VGA özellikli bir kamera ile 640x480,
1 Megapiksel özellikli bir kamera ile 1024x768,
1.3 Megapiksel (SXGA) özellikli bir kamera ile 1280x1024,
2 Megapiksel (UXGA) özellikli bir kamera ile 1600x1200,
3.2 Megapiksel özellikli bir kamera ile 2048x1536,
5 Megapiksel özellikli bir kamera ile 2560x1920,

    Bir fotoğraf  makinesinin piksel değeri, çekilen fotoğrafın ekranda veya fotoğraf kağıdında boyutlarının büyüklüğünü  oluşturur. Ekranın piksel değerleri sabittir, fakat ekran kartının piksel değerleri değişkendir. Ekranın piksel değerini ekrana yaklaştığınızda nokta nokta kırmızı mavi yeşil renkli olarak görürsünüz. Ekran kartının piksel değerini ayarlayarak resmin ekranda görünümünü büyültür yada küçültürsünüz.

    Bir fotoğraf makinesinin piksel değeri çekilen fotoğrafın büyüklüğünü belirlediğine göre. fotoğrafı kağıda basarken ne kadar büyük bir fotoğraf baskısı alabileceğimizide belirlemiş olur. Fotoğrafın netliğini ise dpi değeri belirler. Dpi değeride aynı zamanda fotoğrafın boyutlarını belirler. daha az netlikte fotoğraf baskısı alacaksak fotoğraf baskısının boyutları büyür.

    Fotoğraf baskısı yaparken dpi değeri kullanılıyor dpi değeri nekadar yüksek ise görüntü kalitesi de o kadar yüksek oluyor. 300 dpi değeri çok net bir fotoğraf için yeterli oluyor. standart olarak 72 dpi kullanılıyor. Dpi değeri bildiğiniz gibi 2.54 cm uzunluk için piksel sayısı olduğundan, Fotoğrafın boyutu arttıkça dpi değeri de düşecektir çünkü dijital fotoğrafın piksel değeri sabittir. Bu pikselleri ne kadar çok boyutu uzun bir fotoğrafa basarsak o kadar düşük dpi değerli fotoğraf elde ederiz. yani fotoğrafın görüntü kalitesi o kadar düşer.

    özetlersek ekrandaki piksel değerlerini "çok net bir fotoğraf baskısı yapacak isek" piksel değerlerini 300 e böleriz. böylece fotoğraf kağıdının boyutlarını bulmuş oluruz. daha az netlikte bir fotoğraf için ise o dpi değerine bölerek fotoğraf baskısı boyutları bulunur.
________________________________________________________________________________

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)