Fotoğrafçılıkta Vizör

   

Fotoğrafını çekeceğimiz konunun, ne kadar kısmının fotoğrafını çekeceğimizi yada konuyu tam olarak film üzerine  yerleştirebiliyor muyuz. Bunu öğrenmek için vizör denilen bir ekran vardır. Bu ekranda konunun film üzerine düşen kısmı görünür.

Basit vizörler
    Basit vizörler, mesafe ayarını ve netleştirmeyi göstermezler vede konunun yaklaşık olarak film üzerine düşecek kısmını gösterirler. . Basit fotoğraf makinelerinde vardır. Daha gelişmiş tipleri ikonometre denilen vizörlerdir, makine üzerinde biri önde diğeri arkada iki çerçeveden oluşmuşlardır. Fotoğraf makinesinde göz yaklaştırılıp ve iki çerçeve üst üste getirilmeye çalışılır. daha iyi bir sonuç verirler. Optik basit vizörler, basit vizörler arasında en gelişmiş olanıdır . Konunun küçük ve net olan görüntüsü ekrana yansır.

Gelişmiş vizörler


    Konunun hem net bir görüntüsünü, hemde konunun tam olarak film üzerine düşüşünün vizör üzerinde görülmesi, ancak konuyu netleştiren sistemlerle vizörün bağlantısı olması gerekir.
  • Konuyu netleştiren sistemler:
  • Telemetre' li vizörler
  • Refleks vizörler
Telemetre ve telemetreli vizörler
     Telemetre vasıtasıyla konuya bakıldığı zaman, telemetre üzerinde konunun iki şekli vardır. Telemetrenin ayar düğmesi ile iki şekil üst üste getirilip çakıştırılır, tek bir şekil telemetrede görüldüğünde konunun mesafesi belirlenmiş demektir. Diğer bir tür telemetrede ise konu iki yarım kenarda ortasından kesikmiş gibi görünür, gene bu kenarlar birbirinin devamı olacak şekilde ayarlanırsa konu mesafesi belirlenmiş demektir. telemetre bu ayarı yaparken objektif te bu ayara bağlantılı olarak ileri geri giderek odak uzaklığını belirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ne Düşündüğünüzü Yazın (Comment)